Bezpečnost potravin

16. říjen Světový den výživy

Vydáno: 14. 10. 2014
Autor: SZÚ

Informace SZÚ ke Světovému dni výživy

Každoročně se od roku 1981 ve více než 150 zemích světa slaví  16. říjen jako Světový den výživy. Připomíná se na základě rozhodnutí Organizace OSN pro výživu a zemědělství (Food and Agriculture Organization, FAO) ve výroční den založení této organizace v roce 1945. Letošní rok je zaměřen na rodinné farmaření s mottem „Feeding the world, caring for the earth”. Rok 2014 vyhlásila OSN jako Mezinárodní rok rodinného farmaření s cílem upozornit na význam rodinných farem. Podle OSN přispívají lokální zemědělci k odstranění hladu a chudoby, zajištění bezpečnosti potravin a výživy, ochraně životního prostředí a dosažení trvale udržitelného rozvoje.  Cílem je podpořit místní farmáře, kteří produkují kvalitní a čerstvé potraviny.

Informace z oblasti výživy naleznete na stránkách Centra podpory veřejného zdraví  a na http://www.szu.cz/publikace/diety-specielni-vyziva.

Zdroj: http://www.fao.org/home/en/

Spot Spot

Zdroj:  SZÚ

Autor kresby: Roni Simik, Itálie – kategorie 9 až 12 let
Zdroj: http://www.fao.org/world-food-day/contest/2014/en/