Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Americké úřady konečně povolily geneticky vylepšenou zlatou rýži do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Americké úřady konečně povolily geneticky vylepšenou zlatou rýži

Vydáno: 5.6.2018
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Genetici přidali do genomu této rýže geny, díky nimž může ve svých jedlých částech vytvářet beta-karoten (provitamin A).

Populární zlatá rýže je geneticky vylepšená rýže, která vznikla kvůli prevenci slepoty u podvyživených dětí. Minulý týden ji americká agentura FDA (Food and Drug Administration) konečně shledala bezpečnou a vhodnou ke konzumaci ve Spojených státech. 

Bylo na čase. První detaily o zlaté rýži pronikly mezi širší veřejnost v roce 2000. V té době šlo o významný průlom v biotechnologii, protože zlatá rýže obsahuje celou novou biosyntetickou dráhu. Na plantážích se zlatá rýže poprvé pokusně pěstovala v roce 2004. Což je skutečně dávno.

Genetici přidali do genomu této rýže geny, díky nimž může ve svých jedlých částech vytvářet beta-karoten, což je provitamin A. Tento karotenoid je klíčový pro prevenci dětské slepoty. Podle autorů zlaté rýže z filipínského institutu International Rice Research Institute nahradí jedna porce takové rýže polovinu doporučené denní dávky vitaminu A. Příjemným bonusem je i zlatavá barva zrn, podle nichž zlatá rýže přišla ke svému jménu.

Díky schválení zlaté rýže agenturou FDA se Spojené státy staly čtvrtou zemí, která letos povolila zlatou rýži, po Kanadě, Austrálii a Novým Zélandem. Do těchto zemí teď bude možné importovat potraviny, které obsahují zlatou rýži.

Nejdůležitější ale bude schválení zlaté rýže tam, kde by měla být nejvíce prospěšná. Týká se to Filipín a Bangladéše, kde byly žádosti o schválení zlaté rýže podány v loňském roce.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.


Zdroj: Gate2Biotech 
 

Foto: Shutterstock


Další informace:
Článek "Zlatá rýže konečně na našich stolech?!" (Informace organizace Biotrin ze dne 16. 4. 2018)