Bezpečnost potravin

Analýza SZPI nepotvrdila nadlimitní přítomnost fipronilu ve Zlatých věnečcích Opavia

Vydáno: 8. 9. 2017
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 7. 9. 2017.

Toxikologický rozbor potraviny – Opavia Zlaté věnečky žloutkové, prodávající: Mondelez Czech Republic s.r.o. – úředně odebrané ke kontrole v minulých dnech inspektory Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), nepotvrdil nadlimitní přítomnost kontaminantu fipronil. Laboratorní analýza identifikovala přítomnost kontaminantu pouze na hranici zjistitelnosti akreditovanou laboratorní metodou a výsledná hodnota i při započtení nejistoty měření nedosáhla limitů, které jsou stanoveny pro použité suroviny a potraviny předpisy EU na 0,005 mg/kg (miligramů kontaminantu na 1 kilogram potraviny).

U uvedené potraviny existovalo podezření na kontaminaci insekticidem fipronil na základě notifikace zaslané prostřednictvím evropského systému rychlého varování (RASFF). Dle notifikace byla do výrobního závodu Mondelez – Opavia zaslána německým výrobcem šarže sušeného vaječného žloutku, u kterého později kontrola zjistila kontaminaci fipronilem. Tuto surovinu před obdržením informace o kontaminaci výrobce zpracoval do výrobku Opavia – Zlaté věnečky žloutkové. Výrobce potraviny po obdržení informace o kontaminaci stáhnul předmětné šarže z trhu na základě principu předběžné opatrnosti.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj: SZPI