Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Thalium

Thalium (Tl) je prvek patřící mezi těžké kovy vyskytující se v horninách, který se dostával do prostředí především z hutní výroby a ze zplodin při výrobě cementu.
Pro živé organismy není thalium z biologického hlediska vůbec potřebné. Denní příjem obvyklou stravou může dosahovat až 2 μg, což zdraví nepoškozuje, ale již dlouhodobý příjem více než 10 μg denně může dojít k zdravotním potížím.
Dříve se thalium používalo jako součást přípravků k hubení hlodavců či mravenců, také do kosmetických přípravků určených k depilaci nebo při léčbě syfilis, kapavky a dalších chorob. Vzhledem k mimořádně silné toxicitě všech jeho solí byla většina těchto aplikací zakázána, kvůli možnosti náhodných otrav. Otravy se projevují poruchami trávicího traktu a psychiky, bolestí kloubů, zvýšením krevního tlaku, poruchami nervové soustavy (delirium, křeče, obrny i bezvědomí) vedoucími až k smrti. Nejtypičtějším příznakem je vypadávání vlasů a chlupů, jejichž vlasový kořínek působením thalia křehne.
V důsledku odstranění hlavních zdrojů znečistění se nyní vyskytne už jen občas relativně zvýšené množství thalia v řepce nebo v kapustě. Nebezpečí otravy však nehrozí. (sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111