Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Sulforafan

Sulforafan patří mezi tzv. fytochemikálie. Jde o zástupce ze skupiny isothiokyanátů ((R)-1-isothiokyano-4-metyl-sulfonyl butan). V rostlinách se sulforafan vyskytuje vázaný na molekulu cukru, tj. jako sulforafan glukosinolát. Sulforafan glukosinolát se nachází v brukvovité zelenině, např. v brokolici, květáku, zelí a kapustě. Nejbohatším zdrojem sulforafanu jsou růžičky brokolice.

Sulforafan působí jako antioxidant a stimulátor přirozených enzymů, které zajišťují detoxikaci organismu. Epidemiologické studie ukázaly, že u osob, které konzumují velké množství brukvovité zeleniny, je snížené riziko výskytu rakoviny, zejména prsu a prostaty. Pokusy na zvířatech se zjistilo, že brukvovitá zelenina snižuje četnost, velikost a počet nádorů. Během boje proti rakovinným buňkám produkuje naše tělo speciální enzymy, tzv. enzymy fáze 2. Sulforafan je induktorem enzymů fáze 2, čímž neutralizuje karcinogeny dříve, než poškodí DNA. Vedle antikancerogenní aktivity se jako další účinky sulforafanu uvádí:

– antioxidační působení sulforafanu, které napomáhá snižování vysokého krevního tlaku (více informací zde);

– snižování cholesterolu; podle studie provedené v Japonsku měly osoby, které konzumovaly denně 100 g brokolicových růžiček po dobu jednoho týdne, snížené hladiny cholesterolu;

– inhibice kmenů Helicobacter pylori odolných vůči antibiotikům (více informací zde);

– zamezování tvorby nádorů v žaludku indukovaných benzo[a]pyrenem (více informací zde).

 

Další informace o brokolicových růžičkách:

* Brokolicové růžičky: výjimečně bohatý zdroj induktorů enzymů, které chrání před chemickými karcinogeny 
* Čaj vyrobený z brokolicových růžiček

* BrocoSprouts® – výrobek z brokolicových růžiček určený k přípravě řady pokrmů; jsou uvedeny recepty

(kvas)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111