Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Nutraceutika

Termín „nutraceutical“  (nutraceutický) byl vytvořen Dr. S. L. DeFelice v roce 1989 kombinací slov "nutrition " a " pharmaceutical " s odkazem na studii zaměřenou na krmiva nebo jejich složky, které mají blahodárný účinek na zdraví. Jednoznačná definice tohoto termínu neexistuje, jsou pod něj zahrnovány přípravky existující na pomezí mezi potravinami a léčivy. Cílem nutraceutik je cíleně zlepšovat zdravotní stav (preventivně předcházet nemocem), nikoliv léčit.

Mezi nutraceutika se řadí např. látky působící na centrální nervový systém, (ať již tlumivé nebo stimulační), vitaminy, látky působící na imunitní systém (nejčastěji stimulační), antioxidanty, látky ovlivňující metabolizmus cholesterolu a tuků, (především antihyperlipidemika), látky užívané při poruchách kardiovaskulárního systému. Řadí se sem i látky působící na trávicí trakt (digestiva), případně játra, žlučník a žlučové cesty (hepatika či hepatoprotektiva, choleretika, cholagoga), látky ovlivňující tělesnou hmotnost či složení těla, látky s působením na urogenitální systém, látky prospěšné  proti hormonálním poruchám či předčasnému stárnutí, látky k ovlivnění celkového stavu výživy.

Někdy je termín nutraceutika používán jako synonymum termínu funkční potraviny.Prověřováním nutraceutických účinků se v souvislosti se schvalováním zdravotních tvrzení  zabývá úřad EFSA, který stanovuje velmi přísná kritéria, a proto se v současnosti nesmí mnohá dříve zavedená tvrzení používat, účinek příslušných složek potravin není údajně dostatečně přesvědčivý. (sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111