Home A-Z Home www.bezpecnost.potravin.cz

Steviol-glykosidy

Rostlina stévie sladká (Stevia rebaudiana Bertoni), trvalka z čeledi Asteraceae (hvězdnicovité), která má původ v severovýchodní Paraguaji, je využívána pro svou sladkou chuť. Sladkými složkami jsou glykosidy, především steviosid a rebaudiosid A, a v nižších koncentracích např. steviolbiosid, rebaudiosid (B - F) a dulkosid.

Steviosid je 200-300krát sladší než sacharóza, má zanedbatelný energetický obsah, nepřispívá k tvorbě zubního kazu a je přijatelný pro pacienty s fenylketonurií.

Použití stéviových glykosidů v EU jako náhradních sladidel bylo dlouho diskutováno, zkoumáno, posuzováno a schvalováno. Byly obavy z účinku steviolu, což je necukerná složka glykosidu (tzv. aglykon) a z případné nadměrné konzumace. Toxikologické studie prokázaly, že steviol-glykosidy nemají karcinogenní, mutagenní ani teratogenní účinky. Rovněž nebyly pozorovány žádné alergické reakce. Bylo zjištěno, že se vstřebávají v těle špatně nebo vůbec a že trávicí enzymy řady zvířat ani člověka je nedegradují na steviol.
Nakonec tedy byly steviol-glykosidy jako sladidlo s označením E 960 zařazeny na základě pozitivního stanoviska úřadu EFSA (v listopadu 2011 nařízením 1131/2011/ES) do schváleného seznamu potravinářských přídatných látek (příloha II nařízení 1333/2008/ES). Úřad stanovil přijatelný denní příjem (ADI) pro steviol-glykosidy, vyjádřený jako ekvivalenty steviolu, na 4 mg/kg tělesné hmotnosti na den.
Nejširší použití se předpokládá do nápojů. Nařízení stanovuje nejvyšší přípustná množství steviol-glykosidů v jednotlivých skupinách potravin. E 960 je přípustné i jako stolní sladidlo v tabletách nebo jako složka doplňků stravy.
Konkrétní steviol-glykosidy musí být pro uvádění na trh schváleny jako složka nového typu. Byly schváleny produkty obsahující nejméně 95 % steviosidu a rebaudiosidu A (jednotlivě nebo ve směsi), a další výrobce žádá o schválení produktu obsahujícího navíc ještě malá množství rebaudiosy B, C, D a F, steviolbiosidu, rubusosidu a dulkosidu A.

Stéviové glykosidy se isolují ze sklizených stéviových listů několikastupňovým postupem: sušení, macerace, srážení a odbarvování, iontová výměna a vícenásobná krystalizace.


Rostlina Stevia rebaudiana Bertoni (její čerstvé nebo sušené části, např. listy), která dosud v Evropě nepatřila mezi obvykle konzumované rostliny, však zatím nebyla v EU schválena k uvádění na trh jako potravina nebo potravinová složka nového typu. Důvodem je nedostatek důkazů o její zdravotní nezávadnosti. (sk)

Aktuální informace z oblasti bezpečnosti potravin pro laickou i odbornou veřejnost

Informace pro spotřebitele o potravinách, výživě i prevenci před nemocemi z potravin

Webové stránky pro mládež a pedagogy o správné výživě a bezpečnosti potravin


Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111