Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Čeští vědci vyvinuli nový doplněk stravy z BIO zázvoru do kategorie

Aktuality > Aktuality

Čeští vědci vyvinuli nový doplněk stravy z BIO zázvoru

Vydáno: 13.4.2018
Tisk článku
Autor: VÚPP
Kvalitní zázvor obsahuje nadprůměrně vysoká množství účinných zdraví prospěšných látek.


Foto: Shutterstock

Na vývoji nového doplňku stravy z BIO zázvoru se podílela řada odborníků. Mezi nimi např. přední česká imunoložka prof. MUDr. Jiřina Bartůňková, DrSc. a také odborníci z Výzkumného ústavu potravinářského Praha Ing. Milan Houška, CSc. a Jan Strohalm. Doplněk stravy obsahuje koncentrovanou formu kvalitního BIO zázvoru a vitamínu C. 

Kvalitní zázvor obsahuje nadprůměrně vysoká množství účinných látek. Právě kvůli zdraví prospěšným látkám lidé využívají zázvor při infekčních onemocněních, poruchách imunity a i v podpůrné terapii během léčby nádorových onemocnění. Zázvor a jeho složky jsou zkoumány i v souvislosti s jeho protinádorovými účinky.

Jaké jsou účinky zázvoru na lidské zdraví?

Zázvor má popsáno značné množství účinků na zdraví organismů. Z publikovaných sdělení vyplývá, že látky obsažené v zázvoru a z něj připravené extrakty:

• pozitivně ovlivňují procesy trávení
• zmírňují dyspeptické potíže
• aktivují střevní peristaltiku
• podporují chuť k jídlu
• vykazují protizánětlivé a imunostimulační účinky
• stimulují srdeční činnost a krevní oběh
• zabraňují srážení krve
• snižují hladinu krevních tuků a cukrů
• mají výrazný antioxidační účinek
• mohou působit chemopreventivně
• tlumí bolest u pacientů nemocných osteoartritidou
• osvědčily se při nevolnostech a zvracení různého původu (kinetóze, těhotenské nevolnosti nebo nauzee doprovázející chemoterapii)
• působí antibakteriálně

Nejsou publikovány údaje o tom, že by byl zázvor potravinovým alergenem. Naopak, je popisován jeho příznivý efekt na snížení symptomů alergie I. typu.(Zdroj: Tisková zpráva spol. KITL ze dne 23. března 2018)

* Další zdroj:
Článek "Zázvor a jeho účinky na zdraví" publikovaný v časopise Potravinářská revue, 1/2016.
Autoři článku:
Ing. MILAN HOUŠKA, CSc., Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i.,
JAN STROHALM, Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i.,
Prof. MUDr. JIŘINA BARTŮŇKOVÁ, DrSc., Ústav imunologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol, Praha

 

Zdroj: VÚPP