Bezpečnost potravin

Citrinin – mykotoxin v potravinách a krmivech

Vydáno: 9. 5. 2012
Autor: Markéta Houdková

Zdravotní rizika související s přítomností citrininu v potravinách a krmivech.

Normal
0

21

false
false
false

CS
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Normální tabulka“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-bidi-font-family:“Times New Roman“;}

Evropská komise požádala úřad EFSA (European Food Safety Authority), aby dodala vědecké stanovisko týkající se zdravotních rizik způsobených citrininem obsaženým v potravinách a krmivech.

Citrinin je mykotoxin produkovaný několika druhy plísní rodu Aspergillus, Penicillium a Monascus, které napadají hlavně uskladněné obilí. Dostupné údaje o výskytu této látky dosud nebyly dostačující k provedení hodnocení dietární expozice.

Citrinin je neurotoxický a jeho dávka bez pozorovaného nepříznivého účinku (NOAEL) je do 20 µg/kg živé hmotnosti denně (tento údaj byl získán na základě 90 denní studie na potkanech). Vzhledem k omezením a nejistotám byla z hlediska neurotoxicity jako bezpečná stanovena 100krát nižší dávka, tzn.  0,2 µg/kg živé hm. denně. Limit stanovený z hlediska neurotoxicity však nemusí být dostačující z hlediska genotoxicity a kancerogenity. Avšak vzhledem k absenci adekvátních dat o expozici charakterizující veškerá rizika citrininu jako kontaminantu potravin, bylo rozhodnuto o použití údajů o koncentraci této látky v obilí a produktech z něj vyrobených, při jehož konzumaci se neprojevila neurotoxicita.  Pro konzumenty vysokého množství obilovin a obilných produktů (batolata, děti a dospělé) může k dosažení kritického příjmu citrininu dojít při konzumaci produktů kontaminovaných 9 – 53 µg citrininu/kg, u běžné konzumace obilovin je dosaženo kritického příjmu až  při kontaminaci obilovin 19 – 100 µg citrininu/kg.

U prasat se odhaduje překročení NOAEL (20 µg/kg ž. hm./den) v případě příjmu krmiv kontaminovaných citrininem na  úrovni 640 – 1 173 µg/kg.

Závěr je takový, že dopad nejistoty na hodnocení rizik je velký, a je tedy potřeba více dat týkajících se toxicity a výskytu citrininu v potravinách a v krmivech, aby bylo umožněno jejich přesnější stanovení.

EFSA: Scientific opinion on the risks for public and animal health related to the presence of citrinin in food and feed