Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Dopady GM plodin za posledních 20 let do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Dopady GM plodin za posledních 20 let

Vydáno: 16.6.2017
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN ze dne 15. 6. 2017.



Zemědělští ekonomové Graham Brookes and Peter Barfoot  analyzovali dopad geneticky modifikovaných plodin na ekonomiku, udržitelnost zemědělství a na životní prostředí. Zpráva „Global Socio-economic and Environmental impacts 1996-2015“  sleduje data od roku 1996 až do roku 2015 ze Spojených států amerických a z dalších 25 států, kde se GM rostliny pěstují.

Výsledkem analýzy je zjištění, že biotechnologické plodiny pomohly zemědělcům efektivněji využívat zemědělskou půdu pro pěstování rostlin na výrobu potravin. Při stejném množství jídla by v roce 2015 bylo potřeba využít o 19, 5 miliónů ha zemědělské půdy více.

Od roku 1996 se díky používání GM rostlin snižuje negativní dopad zemědělské činnosti na životní prostředí. Zemědělci chrání rostliny před škůdci, plevely, plísněmi atd. efektivněji a ušetřili tak až 18,6 % ochranných prostředků.

Pěstováním GM rostlin se také snížila produkce oxidu uhličitého. Například v roce 2015 se oxid uhličitý snížil o 26,7 miliard kg. To je stejné, jako bychom ze silnic odstranili 11,9 miliónů aut nebo 1/3 aut ve Velké Británii.

V neposlední řadě z pěstování GM rostlin čerpají drobní zemědělci. Z každého investovaného dolaru do GM osiva vydělají farmáři v rozvíjejících se zemích 5,15 dolarů. Díky vyššímu příjmu si mohou dovolit větší investice do zemědělství, vzdělání svých dětí, bydlení nebo do zdravotní péče.

Dle analýzy je inovativní způsob pěstování rostlin v celosvětovém měřítku přínosem. Celou zprávu naleznete zde.  

Zdroj: http://www.pgeconomics.co.uk/page/43/

Odkaz na článek: BIOTRIN

Foto: Shutterstock