Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Epidemie nákaz bakterií Listeria monocytogenes spojená s konzumací výrobků z lososa do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Epidemie nákaz bakterií Listeria monocytogenes spojená s konzumací výrobků z lososa

Vydáno: 29.10.2018
Tisk článku
Autor: KM EFSA
EFSA a ECDC vydaly zprávu hodnotící epidemii způsobenou baktérií Listeria monocytogenes.


Foto: Shutterstock

Pravděpodobným zdrojem nákaz baktérií Listeria monocytogenes, které postihly Dánsko, Německo a Francii od roku 2015 jsou výrobky z lososa určené k přímé spotřebě, jako je např. losos uzený za studena a marinovaný losos. Pro identifikaci této mezinárodní epidemie použil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) celogenomové sekvenování.

V zemích zasažených epidemií bylo v době do 8. října 2018 zaznamenáno 12 případů včetně čtyř úmrtí.

V srpnu roku 2017 Dánsko nahlásilo první skupinu nákaz spojených s konzumací uzeného lososa, určeného k přímé spotřebě, vyrobeného v Polsku. Okamžitě byla zavedena kontrolní opatření a byly informovány ostatní členské státy EU a příslušné orgány.

V říjnu 2017 Francie oznámila nález stejného kmene bakterie Listeria u marinovaného lososa pocházejícího ze stejné polské zpracovatelské společnosti, která byla zjištěna i při šetření epidemie v Dánsku.

Zatím poslední případ, který souvisí s touto epidemií, byl nahlášen v Německu v květnu roku 2018.

Vzhledem k nedostatku dat celogenomového sekvenování z environmentálních a potravinových vzorků odebraných v polském zpracovatelském závodě, není možné v současné době potvrdit, zda došlo ke kontaminaci právě zde. Navíc, dokud nebudou nahlášeny a vyhodnoceny informace od norských primárních producentů lososů, použitých v kontaminovaných šaržích, nelze vyloučit možnost kontaminace na úrovni prvovýroby.

Identifikace stejného kmene bakterie Listeria ve výrobku z lososa ve Francii a nový případ nákazy touto bakterií v Německu naznačují, že zdroj kontaminace může být stále aktivní, a že kontaminované produkty byly distribuovány i do jiných zemí EU než do Dánska.

Obzvláště opatrné by měly být především těhotné ženy, starší a imunokompromitovaní  lidé, u kterých je vyšší riziko onemocnění listeriózou.

 

 

Zdroj: EFSA