Bezpečnost potravin

Falšovaná vína – výsledky kontrol SZPI

Vydáno: 20. 8. 2013
Autor: berankova1

Informace o výsledcích úředních kontrol SZPI u skupiny potravin „vína“.

Výběr ze záznamů kontrol SZPI z období 1. 8. – 19. 8. 2013:

RULANDSKÉ BÍLÉ, JAKOSTNÍ VÍNO S PŘÍVLASTKEM, VÝBĚR Z HROZNŮ, ROČNÍK 2009, BÍLÉ, POLOSUCHÉ, ALK.13,0%OBJ.
Obsah oxidu siřičitého ve víně byl více než dvojnásobný, než povoluje příslušný právní předpis.
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=1729&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

Modrý Portugal, červené víno, víno ze Slovenska, alk.:10,5% obj.
Ve víně byl zjištěn přídavek syntetického glycerolu.
Glycerol je přirozenou součástí vína, ve kterém vzniká jako vedlejší produkt při kvašení. Množství glycerolu je závislé na použitých kvasinkách a na teplotě během kvašení. Jeho přítomnost vínu dodává hladkost a plnost. Přídavek syntetického glycerolu do vína není povolen.
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=1725&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

METAXA 5 STARS 38%vol.
Botanický původ lihu neodopovídá označení na obale. Výrobek obsahoval etanol, který nepocházel z vinného destilátu. Na obale výrobku bylo mimo jiné uvedeno „složení: vinný destilát“.
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=1718&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

PÁLAVA, bílé víno polosuché, moravské zemské víno, víno z České republiky, alk. 11,0 % obj.
Ve víně byl zjištěn přídavek sacharózy. Přidávání sacharózy do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup.
Víno bylo vyrobeno z hroznů, které nebyly sklizeny na území České republiky.
Geografický původ, tedy označení zeměpisné oblasti původu vína, musí odpovídat oblasti, kde byly hrozny vypěstované. To je základním předpokladem pro použití tradičního výrazu v názvu vína, který musí být v souladu s rejstříkem Evropské komise vedeném v elektronické databázi “e-Bacchus”. Tato databáze např. pod tradičním výrazem „zemské víno“ definuje „Víno vyrobené z hroznů révy vinné sklizených na území České republiky“.
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=1715&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

Rulandské šedé, zemské víno, suché, alk. 11,5 % obj., r. 2011
Chuť a vůně výrobku byla cizí a netypická pro víno vyrobené z hroznů révy vinné.
Víno bylo falšováno přídavkem 42 % vody a nadlimitním etanolem z přidaného cukru.
Ve víně byl dále zjištěn nepovolený přídavek syntetického glycerolu.
Přídavek vody do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup. Legislativa připouští přídavek cukru do hroznového moštu, ke zvýšení obsahu etanolu ve víně, ale podle vinařské oblasti je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru.
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=1712&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

Víno bílé,“ Slovácký soudek“, Víno z Evropského společenství, alk. 10 % obj.
Víno bylo falšováno přídavkem 73 % vody. Ve víně bylo zjištěno nadlimitní množství etanolu z přidaného cukru.
Přídavek vody do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup. Legislativa připouští přídavek cukru do hroznového moštu, ke zvýšení obsahu etanolu ve víně, ale podle vinařské oblasti je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru.
Chuť a vůně vína byly po nežádoucích biologických procesech.
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=1699&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

Modrý Portugal,víno červené suché, alk. 11 %obj.
Ve výrobku byla zjištěna syntetická barviva (azorubin, patentní modř V, tartrazin).
Do vína se žádná barviva přidávat nesmí.
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=1698&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

Frankovka, víno červené suché, alk. 11 %obj.
Ve výrobku byla zjištěna syntetická barviva (azorubin, patentní modř V, tartrazin).
Do vína se žádná barviva přidávat nesmí.
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=1697&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

Müller Thurgau, 2012, moravské zemské víno, polosuché, 11,5 % alk. obj.
Ve víně byl zjištěn alergen oxid siřičitý, který nebyl uvedný ve složení na obale.
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=1672&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

Muškát moravský, 2012, moravské zemské víno, suché, 11,5 % alk. obj.
Víno obsahovalo alergen – oxid siřičitý, který nebyl uvedený ve složení na obale výrobku.
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=1673&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

Modrý Portugal, 2012, moravské zemské víno, suché, 12 % alk. obj.
Víno obsahovalo alergen – oxid siřičitý, který nebyl uvedený ve složení na obale výrobku.
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=1674&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

VINAŘOVA CHLOUBA, CABERNET SAUVIGNON, 2011, POLOSUCHÉ, ALK. 11,0% OBJ.
Výrobek byl falšován přídavkem barviv (azorubin, patentní modř V a tartrazin), vody v množství 62 % a nadlimitním etanolem z přidaného cukru.
Přídavek vody do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup. Legislativa připouští přídavek cukru do hroznového moštu, ke zvýšení obsahu etanolu ve víně, ale podle vinařské oblasti je stanovena mezní hodnota obsahu etanolu z přidaného cukru.
Kontrolovaná osoba nepředložila žádné nabývací doklady k výrobku.
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=1677&lang=cs&design=default&archive=actual&listtype=tiles

Více informací: Potraviny na pranýři (Účelem webu potravinynapranyri.cz je informování spotřebitelů o nejakostních, falšovaných a nebezpečných potravinách zjištěných v rámci úředních kontrol prováděných SZPI.)

Zdroj:  SZPIPotraviny na pranýři