Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 12. týden 2017

Vydáno: 31. 3. 2017
Autor: koubova

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 12. týdnu 2017: 20. 3. – 26. 3. 2017 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

24/03/2017

Itálie

 rtuť (1.3 mg/kg – ppm) v chlazených vakuově balených filetech z mečouna (Xiphias gladius)

Španělsko

24/03/2017

Německo

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+ /25g) v sýru roquefort

Francie

24/03/2017

Itálie

 Salmonella enterica ser. Infantis (přítomnost /25g) v mraženém strojně odděleném drůbežím mase

Polsko

23/03/2017

Německo

 nepovolené barvivo Rhodamin B (25.7 mg/kg – ppm) v nakládané vodnici

Libanon, přes Nizozemsko

23/03/2017

Francie

 Salmonella enterica ser. Typhimurium, monofázická varianta (1 ,4, [5], 12:i:-) (přítomnost /25g) v krůtích stehnech

Francie

23/03/2017

Švédsko

 nepovolená látka karbofuran (0.033 mg/kg – ppm) v sušených plodech kustovnice čínské (goji)

Nizozemsko

23/03/2017

Dánsko

 úlomky kovu v dortech

Dánsko

23/03/2017

Francie

 histamin (772; 2675 mg/kg – ppm) v mražených sardinkách (Sardina pilchardus)

Spojené království

22/03/2017

Nizozemsko

 úlomky skla ve sklenicích s houbami v chilli oleji

Německo

22/03/2017

Slovensko

 kadmium (0.21 mg/kg – ppm) v mrkvi

Polsko

22/03/2017

Belgie

 Salmonella enterica ser. Typhimurium, monofázická varianta (1 ,4, [5], 12:i:-) (přítomnost /25g) v chlazených krůtích prsních řízcích

Itálie

22/03/2017

Itálie

 rtuť (1.2 mg/kg – ppm) v mražených plátcích žraloka modrého bez kůže (Prionace glauca)

Portugalsko

21/03/2017

Itálie

 rtuť (1.6 mg/kg – ppm) v mražených plátcích žraloka modrého bez kůže (Prionace glauca)

Španělsko

21/03/2017

Itálie

 rtuť (1.427 mg/kg – ppm) v mražených plátcích žraloka modrého bez kůže (Prionace glauca)

Portugalsko

21/03/2017

Irsko

 aflatoxiny (B1 = 9.3 µg/kg – ppb) ve směsi koření

Pákistán

20/03/2017

Francie

 Salmonella (přítomnost /25g) v mražených kuřecích prsou kořeněných

Polsko

20/03/2017

Německo

 Salmonella (přítomnost /25g) v prášku z listů moringy

Indie

20/03/2017

Česká republika

 fumonisiny v kukuřičných otrubách (21482 µg/kg – ppb) a drcené kukuřici (2146 µg/kg – ppb), bio

Itálie

20/03/2017

Itálie

 rtuť (1.65 mg/kg – ppm) v mražených plátcích žraloka mako (Isurus oxyrinchus)  

Španělsko

 

 

                  Krmiva

 

24/03/2017

Belgie

 Salmonella enterica ser. Livingstone (přítomnost/37.5g a přítomnost/45.5g) ve žvýkačkách pro psy

Německo

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.