Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Hlášení v systému RASFF: 29. týden 2018 do kategorie

Hlášení v systému RASFF > Zdroje ICBP - Archiv> Hlášení v systému RASFF> Zdroje ICBP - Archiv
Aktuality > Aktuality

Hlášení v systému RASFF: 29. týden 2018

Vydáno: 26.7.2018
Tisk článku
Autor: Mgr. Dana Koubová
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 29. týdnu 2018: 16. 7. – 22. 7. 2018 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

20/07/2018

Finsko

 ochratoxin A (17.0 µg/kg - ppb) v pražených solených pistáciích

USA, baleno v Litvě

20/07/2018

Itálie

 histamin (220; 260 mg/kg - ppm) v sardelových filetech s olivovým olejem

Itálie

20/07/2018

Nizozemsko

 úlomky kovu (2-5 mm) v kokosové mouce

Srí Lanka

20/07/2018

Francie

 Salmonella (přítomnost /25g) v sýrech ze syrového ovčího mléka

Francie

20/07/2018

Belgie

 průjmové toxiny (Amnesic Shellfish Poisoning , ASP) – kyselina domoová (57.8 mg/kg - ppm) v hřebenatkách (Pecten jacobeus)

Belgie

20/07/2018

Belgie

 methomyl (0.084 mg/kg - ppm) a dimethoát (0.25 mg/kg - ppm) a nepovolené látky profenofos (0.2 mg/kg - ppm) a omethoát (0.087 mg/kg - ppm) v lilcích

Senegal

19/07/2018

Polsko

 ochratoxin A (30; 34 µg/kg - ppb) v paprice sladké mleté

Čína, přes Lotyšsko

19/07/2018

Švýcarsko

 ochratoxin A (28 µg/kg - ppb) v paprice červené

Indie, přes Portugalsko

19/07/2018

Nizozemsko

 nedeklarovaná pšenice v sójové omáčce a nesprávné označení na lahvích (soyu omáčka označená jako bezlepková tamari)

Nizozemsko

19/07/2018

Francie

 alimentární nákaza způsobená pravděpodobně salmonelou v kojeneckém mléce

Nizozemsko a Německo

19/07/2018

Německo

 příliš vysoké množství Escherichia coli (1420 /100g) v živých slávkách (Mytilus edulis)

Německo

19/07/2018

Francie

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích řízcích

Polsko

19/07/2018

Francie

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (přítomnost /25g) v mražených kuřecích řízcích

Polsko

18/07/2018

Slovensko

 alimentární nákaza způsobená bakterií Salmonella enterica ser. Typhimurium (ve 2 z 5 vzorků /25g) v mražené vakuově balené vepřové panenské svíčkové

Španělsko, přes Českou republiku

18/07/2018

Francie

 vrácení salátových pokrmů spotřebiteli v souvislosti s alimentární nákazou v mnoha zemích

Francie

18/07/2018

Spojené království

 malé kousky nylonu v chlebových mini rolkách

Spojené království

18/07/2018

Dánsko

 Listeria monocytogenes (ve 3 z 5 vzorků /25g) v chlazených kouscích uzeného lososa

Lotyšsko

18/07/2018

Spojené království

 Listeria monocytogenes (20; 40; 130 KTJ/g) v chlazeném vakuově baleném ořezu z uzeného lososa

Irsko

18/07/2018

Francie

 shiga toxin produkující Escherichia coli (O26:H11 stx+, eae+ /25g) v sýru ze syrového mléka

Francie

17/07/2018

Polsko

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (ve 3 z 5 vzorků /25g) v mražených kuřecích stehnech a křídlech

Polsko

17/07/2018

Německo

 aflatoxiny (B1 = 9.51; celk. = 10.06 µg/kg - ppb) v paprice pálivé mleté

Turecko, přes Španělsko

17/07/2018

Švýcarsko

 aflatoxiny (B1 = 0.4 µg/kg - ppb) v müsli pro děti

Německo

17/07/2018

Dánsko

 nepovolená složka potraviny nového typu bazalka posvátná (Ocimum sanctum) v multivitaminovém doplňku stravy

USA, přes Nizozemsko

16/07/2018

Švédsko

 nedeklarované lískové ořechy v čokoládové zmrzlině

Německo

16/07/2018

Nizozemsko

 vrácení mražené kukuřice spotřebiteli v souvislosti s alimentární nákazou v mnoha zemích

Maďarsko

16/07/2018

Česká republika

 atropin (213 µg/kg - ppb) a skopolamin (44.7 µg/kg - ppb) v čaji

Polsko

16/07/2018

Nizozemsko

 vrácení mražené kukuřice spotřebiteli v souvislosti s alimentární nákazou v mnoha zemích

Francie

16/07/2018

Francie

 Listeria monocytogenes (400 KTJ/g) v chlazených uzených pstruzích

Belgie a Estonsko

16/07/2018

Německo

 vysoký obsah jódu (> 20 mg/kg - ppm) v sušených řasách

Čína, přes Nizozemsko

16/07/2018

Nizozemsko

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v kuřecích řízcích (kuřata z chovu ve volném výběhu)

Francie

 

             

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.