Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Hlášení v systému RASFF: 36. týden 2018 do kategorie

Hlášení v systému RASFF > Zdroje ICBP - Archiv> Hlášení v systému RASFF> Zdroje ICBP - Archiv
Aktuality > Aktuality

Hlášení v systému RASFF: 36. týden 2018

Vydáno: 18.9.2018
Tisk článku
Autor: Mgr. Dana Koubová
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 36. týdnu 2018: 3. 9. – 9. 9. 2018 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

07/09/2018

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 5.2; celk. = 6.8 µg/kg - ppb) v arašídech

Argentina

07/09/2018

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 25; celk. = 62 µg/kg - ppb) v arašídech

Argentina

07/09/2018

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 2.8 µg/kg - ppb) v arašídech

Argentina

07/09/2018

Nizozemsko

aflatoxiny (B1 = 3.1 µg/kg - ppb) v arašídech

Argentina

07/09/2018

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 7.2 µg/kg - ppb) v arašídech

Argentina

07/09/2018

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 13; celk. = 15 µg/kg - ppb) v arašídech

Argentina

07/09/2018

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 4.0 µg/kg - ppb) v arašídech

Argentina

07/09/2018

Dánsko

 Listeria monocytogenes (<10 KTJ/g) v krevetách v nálevu

Polsko

07/09/2018

Dánsko

 nedeklarovaná vejce, mléčná složka, pšenice a ořechy (v dánštině) v mraženém jahodovém cheese caku

Německo

06/09/2018

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 2.6; celk. = 2.7 µg/kg - ppb) v arašídech

Argentina

06/09/2018

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 8.7; celk. = 14 µg/kg - ppb) v arašídech

Argentina

06/09/2018

Nizozemsko

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx2+ /25g) v chlazeném vakuově baleném hovězím mase

Argentina

06/09/2018

Nizozemsko

 aflatoxiny (B1 = 6.3 / B1 = 2.2 µg/kg - ppb) v arašídech

Argentina

06/09/2018

Itálie

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v chlazeném lososu

Lotyšsko, přes Dánsko

06/09/2018

Polsko

 Listeria monocytogenes (přítomnost /25g) v pečené šunce

Polsko

06/09/2018

Německo

 aflatoxiny (B1 = 8.1; celk. = 11 µg/kg - ppb) a Bacillus cereus enterotoxigenní (40000 KTJ/g) ve fermentované mouce na banku

Ghana, přes Nizozemsko

05/09/2018

Itálie

 shiga toxin produkující Escherichia coli (stx1+ /25g) v mraženém srnčím mase

Spojené království

05/09/2018

Francie

 příliš vysoký obsah Escherichia coli (2400 /100g) v živých slávkách

Francie

04/09/2018

Německo

 možná přítomnost úlomků plastu v mraženém porcovaném špenátu

Belgie, baleno v Nizozemsku

04/09/2018

Polsko

 Salmonella enterica ser. Enteritidis (v 1 z 5 vzorků /25g) v mraženém kuřecím supreme a kuřecích stehnech

Polsko

04/09/2018

Česká republika

 nepovolená látka thiono analog sildenafilu (dithiodesmethylcarbodenafil 25.3 mg/kapsle a imidazosagatriazinon 2.5 µg/kapsle) v doplňku stravy

Lotyšsko

03/09/2018

Spojené království

 Salmonella (přítomnost) v mandlích, bio

Itálie

03/09/2018

Spojené království

 nepovolená potravinářská přídatná látka chloritan sodný (22.4 %) v roztoku chloritanu sodného

Spojené království

03/09/2018

Dánsko

 nedeklarované mandle a ořechy kešu v mini meruňkové tyčince, bio

Dánsko

03/09/2018

Francie

 shiga toxin produkující Escherichia coli (O103:H2 stx1+, eae+) v sýru ze syrového kozího mléka

Francie

 

 

                  Krmiva

 

06/09/2018

Německo

 příliš vysoký obsah semen ambrózie (Ambrosia spp.) (1100.4 mg/kg - ppm) v sójových bobech

Chorvatsko

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.