Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Hodnocení bezpečnosti katechinů v zeleném čaji úřadem EFSA do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Hodnocení bezpečnosti katechinů v zeleném čaji úřadem EFSA

Vydáno: 27.4.2018
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) posoudil bezpečnost katechinů v zeleném čaji vzhledem k obavám z jejich možných škodlivých účinků na játra.

Foto: Shutterstock

EFSA dospěl k závěru, že katechiny z nálevu zeleného čaje a podobných nápojů jsou obecně bezpečné. V případě, že se katechiny užívají ve formě doplňků stravy, může dávka 800 mg / den a vyšší představovat negativní dopady na lidské zdraví. 

Zelený čaj je široce konzumován kvůli údajným zdravotním přínosům, ale v rámci Evropské unie i mimo ni se vyskytují studie o jeho možných škodlivých účincích. 

Posouzení katechinů ze zeleného čaje úřadem EFSA bylo iniciováno obavami severských zemí kvůli hlášeným případům poškození jater, které mohou být pravděpodobně spojeny s užitím produktů ze zeleného čaje. 

Katechiny jsou látky přirozeně přítomné v zeleném čaji, z nichž nejhojnější je epigallocatechin galát (EGCG). Ve svém hodnocení bezpečnosti EFSA zkoumal možné souvislosti mezi konzumací EGCG v nálevu zeleného čaje a v doplňcích stravy a poškozením jater. 

Není třeba bát se nálevů

V případě nálevu ze zeleného čaje došli odborníci úřadu EFSA k závěru, že obecně nedochází k žádným známkám poškození jater ani po vysoké konzumaci, a že nízký počet případů poškození jater hlášených u lidí je pravděpodobně způsoben vzácnými a nepředvídatelnými reakcemi. 

Odborníci proto zhodnotili, že  horké nálevy ze zeleného čaje, instantní nápoje se zeleným čajem a studené nápoje připravené k pití s podobným množstvím katechinů, jsou obecně bezpečné. 

U doplňků stravy dospěli experti EFSA k závěru, že na základě výsledků studií prováděných na dobrovolnících pod lékařským dohledem, mohou být dávky EGCG 800 mg / den spojeny s počátečními příznaky poškození jater. 

Přestože nebyly zaznamenány žádné známky poškození jater u dávky pod 800 mg / den z doplňků stravy obsahujících zelený čaj, odborníci nebyli schopni na základě dostupných údajů zjistit bezpečnou dávku. 

Obsah katechinu se liší

Doplňky stravy obsahující katechiny ze zeleného čaje poskytují denní příjem EGCG v rozmezí od 5 do 1000 mg. Tyto doplňky stravy jsou obecně určeny pro dospělé. 

Průměrný denní příjem EGCG z konzumace tradičních nálevů zeleného čaje se pohybuje mezi 90 a 300 mg, ale u dospělých, kteří konzumují velké množství těchto nápojů, může dosáhnout až 866 mg. 

Katechiny z extraktů zeleného čaje používané v doplňcích stravy, mohou být více koncentrované nebo mít jiné složení a jiný způsob příjmu ve srovnání s katechiny z nálevu zeleného čaje. 

Například nálevy bývají konzumovány společně s jídlem a jejich příjem se rozloží během celého dne, zatímco doplňky stravy, zvláště ty na hubnutí, se pravděpodobně užívají nalačno a jako jedna denní dávka. 

Doporučení a další postup

S cílem zlepšit ochranu spotřebitelů doporučil EFSA provést další studie zaměřené na účinky katechinů v zeleném čaji. Experti navrhli jasnější označování produktů ze zeleného čaje, zejména doplňků stravy, které by se týkalo obsahu katechinů a jejich možných zdravotních rizik. 

Stanovisko EFSA je nyní předáváno Evropské komisi, která rozhodne o dalším postupu z pohledu řízení rizik.

 

Zdroj: EFSA