Bezpečnost potravin

Hygienici letos zkontrolovali již 7 382 stravovacích zařízení

Vydáno: 27. 5. 2015
Autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Tisková zpráva Ministerstva zdravotnictví ze dne 26. 5. 2015.

Jednou ze základních povinností orgánů ochrany veřejného zdraví je zajištění ochrany spotřebitele z hlediska negativních dopadů na zdraví. Hygienici provádějí pravidelně kontroly nejen ve stravovacích zařízeních, ale také u předmětů běžného užívání (potraviny, kosmetické přípravky, ale také hračky, předměty a výrobky určené dětem do tří let), kdy pravidelně upozorňují na tzv. „nebezpečné výrobky“.

„V roce 2014 bylo v provozovnách stravovacích služeb provedeno celkem 26 120 kontrol a za období od ledna do konce dubna letošního roku jich proběhlo již 7 382,“ uvádí hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta a dodává: “Nejvíce nedostatků bylo loni zjištěno v dodržování požadavků na provozní hygienu a jako problematická oblast se stále jeví neodpovídající stavebně-technický stav provozoven. V roce 2014 bylo nutné provozovnu uzavřít či pozastavit činnost ve 154 případech, v letošním roce je to již 79 případů. 2 372 osob pak bylo pak z provozu vyloučeno s podezřením na ohrožení veřejného zdraví vzhledem k tomu, že by mohli být zdrojem nákazy.   V loňském roce bylo také vyhlášeno 154 nebezpečných výrobků a Česká republika se tak stala jedním z nejúspěšnějších členských států v záchytu nepotravinářských nebezpečných výrobků na trhu. Za zjištěná pochybení bylo uloženo 5 359 finančních sankcí v celkové výši 12.833.300,- Kč.“

Koncem roku 2014 proběhl také cílený úkol zaměřený na monitorování stravy v nemocnicích, porodnicích a zařízeních sociálních služeb. V rámci tohoto úkolu proběhlo šetření pestrosti a nabídky stravy celkem v 53 zařízení sociálních služeb a 33 zařízení zdravotnických služeb, z toho ve 25 porodnických odděleních vybraných nemocnic byly odebrány vzorky celodenní stravy. Kontrola se zaměřila na energetickou hodnotu celodenní stravy, obsah soli, bílkovin, tuků a sacharidů, ale i na nabídku a pestrost stravy.

„Z výsledků vyplývá, že strava je málo pestrá, opakuje se nabídka zejména u snídaní a večeří. Často obsahuje zvýšený obsah soli či nesprávný poměr základních živin s větším obsahem sacharidů. Ve  čtvrtině případů byla také zaznamenána nízká energetická hodnota. Výsledky byly konzultovány s řediteli zařízení a byla jim dána příslušná doporučení, zejména zařazení většího množství čerstvé zeleniny, vhodných mléčných výrobků a například celozrnného pečiva nebo ryb,“ shrnuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Předmětný úkol je pilotním projektem, který bude v průběhu roku 2015 nadále pokračovat s využitím zkušeností z tohoto šetření.
Podrobné výsledky kontrol orgánů ochrany veřejného zdraví, přehled udělených sankcí a prezentaci hlavního hygienika naleznete v příloze.

Pro více informací kontaktujte Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166
Odbor komunikace s veřejností, e-mail: tisk@mzcr.cz

Přílohy

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR