Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Inspekce zjistila dva případy klamání spotřebitele o druhu masa v kebabech do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Inspekce zjistila dva případy klamání spotřebitele o druhu masa v kebabech

Vydáno: 12.6.2018
Tisk článku
Autor: SZPI
Tisková zpráva SZPI ze dne 12. 6. 2018.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se kromě kontroly hygieny v provozovnách společného stravování zaměřuje také na správnou praxi značení nabízených pokrmů a aktuálně zjistila dva případy klamání prostřednictvím zavádějící deklarace o druzích masa v kebabech.

  • V provozovně Mitan Enez, Náměstí 1. května v Kuřimi, nabízel provozovatel v jídelním lístku pokrm s názvem „Döner kebab s telecím masem“, ze kterého inspektoři odebrali vzorek k laboratornímu rozboru pro určení druhu masa. Laboratorní analýzy prokázaly, že kromě masa hovězího, zde bylo obsaženo i maso krůtí a kuřecí.

Kontrolovaná osoba se tímto dopouštěla podávání zavádějící informace o potravině a inspekce provozovateli nařídila přeznačit pokrm tak, aby neuváděl spotřebitele v omyl.

  • V provozovně Ahura kebab, Hálka Pelánová, třída Osvobození 139, v Otrokovicích, byl na nabídkové tabuli a v jídelním lístku nabízen pokrm s názvem „Velký talíř jen maso“, u kterého obsluha spotřebitelům ústně deklarovala, že se jedná o maso hovězí.

U odebraného vzorku masa (část pokrmu typu kebab) byla laboratorně prokázána přítomnost hovězí, krůtí a kuřecí bílkoviny, přestože bylo spotřebiteli nabízeno jako maso hovězí.

Provozovateli bylo následně nařízeno opatření, aby neprodleně správně označil živočišný druh masa v blízkosti nabízení pokrmů a zamezil tak klamání spotřebitele.

S kontrolovanými osobami inspekce zahájení správní řízení o uložení pokuty a bude i nadále pokračovat v kontrolách značení pokrmů v provozovnách společného stravování.  

 

Zpracoval: Mgr. Radoslav Pospíchal
referent mediální komunikace, tel.: + 420 542 426 613

Zdroj: SZPI