Bezpečnost potravin

Inspekce zjistila falšování mimořádného rozsahu u filetů Aljašské tresky

Vydáno: 22. 2. 2018
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 21. 2. 2018.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila případ významného falšování podílu masa u potraviny „Aljašská treska – filé, mražená, glazurace 35%“, datum použitelnosti do 14. 09. 2019, země původu: Čína. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně Řeznictví H+H s.r.o. v Havlíčkově ulici v novém Jičíně.

Prodejce na etiketě potraviny deklaroval podíl masa 65% hmotnosti potraviny a přítomnost glazury – vrstvy ledu na povrchu ryby – v rozsahu 35% hmotnosti potraviny. Analýza odebraného vzorku prokázala přítomnost masa v potravině v hodnotě pouhých 24,9% hmotnosti potraviny a kontrolovaná osoba tak nepravdivým údajem na etiketě uváděla spotřebitele v omyl.

Následující analýza provedená na filetu po odkapání glazury ukázala, že podíl rybího masa ve filetu – který by měl dle údajů na etiketě představovat už plných 100% – ve skutečnosti představoval pouhých 40,8%.

Dodavatelem potraviny byla společnost MISIEK Krzysztof Misiolek, Vysoká 58, Vysoká 79399.

S kontrolovanou osobou bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  
Zdroj: SZPI