Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Jak funguje hlavní účinná látka kurkumy, barvivo kurkumin? do kategorie

Aktuality > Aktuality

Jak funguje hlavní účinná látka kurkumy, barvivo kurkumin?

Vydáno: 6.2.2018
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace o výzkumu kurkuminu - žlutého barviva v oddenku kurkumovníku dlouhého.



Kurkuma, čili koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa)
, je nápadná svou žlutou barvou. Tu poskytuje kurkumě jedna z klíčových obsahových látek, žluté barvivo kurkumin. Díky kurkuminu je žluté i indické kari a podobné směsi koření, v nichž je právě kurkuma významnou složkou. 

Extrakty z kurkumy se již po celá staletí používají v tradičních asijských medicínách jako prostředek pro léčbu zánětů. Když ale vědci ověřují účinky kurkuminu v klinických testech, tak docházejí k rozporuplným výsledkům. Z toho odvozují, že vlivu kurkuminu na organismus je nutné porozumět na molekulární úrovni.

Claus Schneider z americké Vanderbilt University a jeho spolupracovníci přišli na to, že kurkumin je vlastně prekurzorem účinných látek. Metabolické pochody v organismu ho přemění na aktivní látky, které působí protizánětlivě. Metabolity vzniklé z kurkuminu po oxidačních reakcích se kovalentně váží k proteinům signální dráhy NF-kappaB, která je významná pro zánětlivou odpověď imunity a další významné procesy. Tím dojde k zablokování této signální dráhy.

Schneider a jeho tým zjistili, že kurkumin v experimentech in vitro snadno vstupuje do oxidačních reakcí. Z jejich výsledků vyplývá, že rozporuplné výsledky studií s kurkuminem může vysvětlit jeho nedostačující biologická aktivace v takových experimentech.

Badatelé dospěli k závěru, že metabolická bioaktivace by se měla stát součástí klinických testů kurkuminu a dalších polyfenolů z potravy, které by mohly mít významné medicínské účinky. Mezi ně patří například resveratrol z červeného vína, kvercetin z cibule nebo epigalokatechin galát ze zeleného čaje.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj:  Gate2Biotech

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Resveratrol
Kvercetin