Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Je vhodné podávání arašídového másla dětem? do kategorie

Aktuality > Aktuality

Je vhodné podávání arašídového másla dětem?

Vydáno: 26.6.2018
Tisk článku
Autor: Společnost pro výživu
Informace Společnosti pro výživu o vhodnosti a výživové hodnotě arašídových pomazánek.

Výraz arašídové (burákové) máslo je odvozen z anglického „peanut butter“. V České republice je výrobek uváděn na trh pod názvem arašídová pomazánka, aby nedocházelo k záměně s výrazem „máslo“, který je určen pro výrobek na bázi mléčného tuku.

O vhodnosti výrobku pro děti rozhoduje složení výrobku a konzumované množství. Klasická arašídová pomazánka má převažující složku arašídy, jejichž obsah se pohybuje okolo 95 %. Zbytek tvoří olej použitý na pražení, výrobek bývá dochucen solí a cukrem. Výrobek má vysokou energetickou hodnotu přes 2500 kJ (600 kcal) na 100 g. Typická velikost porce v zemích jako Velká Británie a USA, kde se výrobek konzumuje mnohem častěji než u nás, je 1 unce, což představuje 28 g. Vyšší konzumace by mohla vést ke zvýšenému příjmu energie a následně i přispívat k nárůstu tělesné hmotnosti.

Z hlediska výživové hodnoty je převažující živinou tuk (více než 50 %), který má příznivé složení mastných kyselin. Obsah nasycených mastných kyselin je menší než pětinový. Na druhou stranu je v tuku relativně nízký podíl omega 3 mastných kyselin, které je potřeba v rámci stravy získávat z jiných zdrojů, např. z rostlinných roztíratelných tuků. Arašídy jsou dobrým zdrojem bílkovin podobně jako jiné luštěniny, což je i pozitivní vlastnost arašídové pomazánky (obsah bílkovin se pohybuje okolo 26 g na 100 g), obsahují i prospěšnou vlákninu. Obsah cukru a soli u arašídové pomazánky, kde jsou arašídy dominantní složkou, nepřispívá významnou měrou k celkovému dennímu tolerovanému příjmu, pokud se jedná o konzumaci umírněnou. Tento typ výrobku je z hlediska výživové hodnoty pro děti vhodný.

Na trhu je však možno se setkat i s výrobky, kde je podíl cukru výrazně vyšší, dokonce se může jednat i o složku převažující. Tento typ výrobku pro děti vhodný není. Konzumace arašídů není vhodná pro malé děti do 3 let, u nichž hrozí nebezpečí vdechnutí. U pomazánky toto nebezpečí nehrozí. Arašídy patří mezi nejnebezpečnější alergeny. Kdo je na arašídy alergický, tak se konzumace těchto pomazánek musí vyhnout.

doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

 

Zdroj: Společnost pro výživu