Bezpečnost potravin

Kandované ovoce obsahovalo neuvedené přídatné látky

Vydáno: 8. 12. 2016
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 8. 12. 2016.

Vzhledem k vrcholící poptávce po kandovaném ovoci v předvánočním období potravinářská inspekce zveřejňuje výsledky mnohaměsíční průběžné kontrolní akce tohoto sortimentu. Kandované ovoce spotřebitelé považují za prospěšnou cukrovinku a je často nabízena zejména dětem. Inspekce proto hodnotila bezpečnost a jakost kandovaného ovoce s důrazem na prověření správnosti označení přídatných látek a prověření případné přítomnosti konzervantů – mj. oxidu siřičitého, kyseliny sorbové, kyseliny benzoové – a nepovolených syntetických barviv.

Inspektoři na základě posouzení rizika odebrali u výrobců, distributorů a v tržní síti 14 vzorků. Přítomnost nepovolených syntetických barviv a konzervantů analýza u žádného vzorku nezjistila. U tří vzorků ale rozbor potvrdil přítomnost na obalu neuvedené přídatné látky, jednalo se o kyselinu sorbovou, brilantní modř a allura červeň. Přestože šlo o látky, které jsou pro daný sortiment povolené, jejich neuvedení na obalu je porušením evropského nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (1169/2011). Nevyhovující vzorky inspektoři odebrali u kontrolovaných osob Lidl Česká republika V.O.S., CBA NUGET s.r.o. a Ivan Starý, Ústí nad Labem.

Přehled všech hodnocených vzorků včetně identifikace nevyhovujících zjištění je k dispozici na webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj:  SZPI