Bezpečnost potravin

Konzervace produkce ozonem

Vydáno: 1. 12. 2010
Autor:

Automatické zařízení Purfresh Intellipur zajišťuje působením ozonu ochranu ovoce proti mikrobiálnímu kažení a umožňuje snížení hladiny etylenu v chlazených skladových prostorách.

Novozélandský producent ovoce The Yummy Fruit Company zavedl začátkem r. 2010 novou technologii posklizňového chladírenského skladování od firmy Purfresh®, která je dodavatelem systémů na čištění, ochranu a konzervaci potravin a vody. Jedná se o patentovaný postup, při němž je ovoce umístěné v inteligentní atmosféře ozónem. Ozón jednak působí proti nežádoucí mikroflóře, jednak snížuje potřebnou hladiny etylenu ve skladech. Reaktivní ozón se po reakci přeměňuje na neagresivní kyslík. Postup se osvědčuje u řady odrůd jablek, zabraňuje jejich kažení a prodlužuje skladovatelnost.

Proces je zajišťován online automatickým zařízením Purfresh Intellipur, za které byla společnost oceněna cenou Macfrut Oscar. Zařízení měří, ukládá údaje a vytváří a reguluje atmosféru ve skladovacích prostorách.


Food Australia, 62, 2010, č. 8, s. 338


Další informace:

Využití ozonu při zpracování ovoce a zeleniny