Bezpečnost potravin

Masné výrobky, červené maso a rakovina

Vydáno: 17. 12. 2015
Autor: SZÚ

Informace Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu

Většina veřejnosti zaznamenala zprávu IARC FAO/WHO o „definitivní“ klasifikaci masných výrobků jako příčiny rakoviny a červeného masa jako pravděpodobné příčiny rakoviny. Přestože není k dispozici monografie s detaily hodnocení (nebo snad i proto), vyjádřilo se k tématu mnoho odborníků i laiků. Některé současné pohledy na věc zasluhují komentář. Přečtěte si stanoviska CZVP k diskutovaným otázkám. Z grafů se dozvíte nejen řadu zajímavých informací o situaci v ČR, jak ji průběžně monitorujeme, ale i doporučení pro spotřebitele, které jsou dávno známe, jen se na ně možná trochu zapomíná nebo snad i chce zapomínat. 

prof. MUDr. J. Ruprich, CSc.
 

Zdroj:  Státní zdravotní ústav