Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Mykotoxiny minimalizovat od začátku do kategorie

Rostlinná výroba - Archiv > Rostlinná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

Mykotoxiny minimalizovat od začátku

Vydáno: 13.3.2009
Tisk článku
Nežádoucí houbové toxiny v pšenici může pěstitel účinně potlačovat již na poli.
Toxické metabolity produkuje více než 250 druhů hub – především v obilovinách. Tyto mykotoxiny se dostávají také do potravin a krmiv a mohou poškozovat zdraví lidí i zvířat. Mykotoxiny jsou chemicky velmi stabilní. Vysoké teploty, UV-záření nebo kyslík snižují jejich koncentrace jen nepatrně. Ke stanovení toxinů jsou zapotřebí pracné a nákladné analytické metody. Proto je optimální, pokud pěstitel zabrání šíření škodlivých hub v samém počátku, tedy již při pěstování obilovin. Možností je několik: použití vhodné předplodiny a zpracování půdy, výsev méně náchylných odrůd pšenice, včasné ošetření fungicidy.
Dosud bylo popsáno přes 300 mykotoxinů. K nejvýznamnějším producentům mykotoxinů patří kromě hub rodu Aspergillus a Penicillium také druhy rodu Fusarium, někdy označované jako polní houby, které způsobují posklizňové škody a škody během skladování. Za vhodných povětrnostních podmínek vytvářejí toxiny již před sklizní a v jejich tvorbě pokračují i po sklizni. Dr. Marco Beyer z Univerzity Christiana Albrechta v Kielu zkoumal u nejčastěji se vyskytujícího mykotoxinu deoxynivalenolu (DON) nejdůležitější faktory, které ovlivňují jeho obsah. Výsledek: Aplikace triazolových fungicidů může obsah DON ve srovnání s neošetřeným pozemkem pšenice snížit zhruba o 50 procent. Pěstování méně náchylných odrůd snižuje obsah DON o 70 až 80 procent. Nepříznivý vliv má pěstování kukuřice jako předplodiny.
http://www.profil.iva.de/html/text.php?id=849&rubid=