Bezpečnost potravin

Nebezpečný arzén v nápojích

Vydáno: 1. 9. 2009
Autor:

Varování spotřebitelů před konzumací doplňků stravy na bázi bentonitu k doplnění minerálních látek.

Velká Británie nahlásila do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v 35. týdnu 2009 (24.–30.8.2009) několik případů výskytu arzénu a olova v nápojích na bázi kaolínu ve funkci doplňku stravy dodávajícího minerální látky.
Úřad pro potraviny ve Velké Británii (Food Standards Agency, FSA) vydal varování pro spotřebitele, aby nekonzumovali určité šarže těchto nápojů. Jejich přehled je uveden zde.
Arzén se vyskytuje přirozeně v širokém okruhu potravin ve velmi nízkých dávkách. Jeho toxicita závisí na chemické formě, ve které se nachází. Existují dvě chemické formy arzénu, přičemž nebezpečnější forma je spojena se zvýšeným rizikem rakoviny plic, pokožky a močového měchýře.
Nezávislý výbor expertů FSA zabývající se toxicitou chemických látek v potravinách, spotřebitelských výrobcích a životním prostředí (COT) doporučil, aby příjem arzénu byl co nejnižší.
FSA varoval spotřebitele již v lednu 2009, aby nekonzumovali nápoj Fangocur k doplnění minerálních látek, neboť laboratorní testy ukázaly na nebezpečný obsah arzénu. Rakouský výrobek se prodává výhradně prostřednictvím internetu s tvrzením, že napomáhá léčit zánětlivá onemocnění střev. Legislativa však nepovoluje takovéto tvrzení. Pokud spotřebitelé pocítí příznaky závratě, bušení srdce a křečí v žaludku, měli by okamžitě kontaktovat lékaře.
FSA svůj nález oznámila prostřednictvím RASFF ostatním zemím EU.
 
Zdroj: FSA