Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Nová bakterie na lilkovitých a miříkovitých plodinách do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Nová bakterie na lilkovitých a miříkovitých plodinách

Vydáno: 6.11.2018
Tisk článku
Autor: ÚKZÚZ
Informační leták Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského

Candidatus Liberibacter solanacearum - leták ke stažení (pdf, 2 MB)

Candidatus Liberibacter solanacearum je poměrně nedávno objevený bakteriální patogen. Vyskytuje se v rostlinném floému a z rostliny na rostlinu se přenáší pomocí hmyzích přenašečů. Patogen byl poprvé detekován v roce 2008 současně na Novém Zélandu a v USA, kde je původcem choroby brambor nazývané „zebra chip“. Poškozuje i další lilkovité plodiny, v Evropě napadá především rostliny miříkovité.

Situace v ČR
Ke zjištění přítomnosti bakterie se v ČR od roku 2016 provádí úřední detekční průzkum, finančně podporovaný z rozpočtu EU, její výskyt doposud nebyl zjištěn. V roce 2017 a 2018 byla v ČR bakterie zachycena v dovezeném osivu mrkve a petržele. 

Zdroj: ÚKZÚZ