Bezpečnost potravin

Nová položka v databázi NBT organismů – Nehnědnoucí avokádo

Vydáno: 9. 8. 2022
Autor: BIOTRIN

Informace organizace BIOTRIN

Do NBT databáze, kterou Biotrin vytvořil a zveřejnil v roce 2021, byla přidána nová položka – Nehnědnoucí avokádo se sníženou aktivitou enzymu PPO

S pomocí editace genů byl vytvořen další nehnědnoucí produkt – tentokrát jde o avokádo, plod stromu hruškovce přelahodného.

Stejně jako v případě jiných nehnědnoucích plodin (žampiony, jablka, brambory) se požadované změny docílilo knockoutem enzymu PPO, odpovědného za enzymatické hnědnutí a změnu barvy v dužině plodů.

Konkrétně linie “GE-Low PPO Avocado“ byly vyvinuty pomocí technologie CRISPR/Cas9 s využitím ribonukleoproteinového komplexu (RNP).

Americký úřad APHIS (Animal and Plant Health Inspection Service, USDA), který nový produkt posuzoval, potvrdil, že tato GE linie avokáda není v USA regulovaná jako GMO. 

 
Více na: Nehnědnoucí avokádo se sníženou aktivitou enzymu PPO | BIOTRIN

Zdroj: BIOTRIN