Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Nová vakcína proti alergii na buráky odkloní imunitní systém do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Nová vakcína proti alergii na buráky odkloní imunitní systém

Vydáno: 30.4.2018
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech o výzkumu a vývoji vakcíny proti alergii na buráky.

Našemu imunitnímu systému bychom měli být neskonale vděční. Někdy to ale přehání a výsledkem jsou rozmanité alergie, které mnoha lidem ztrpčují život. Výzkumný tým Michiganské univerzity vyvinul důmyslný nosní sprej, s nímž je možné aplikovat vakcínu proti alergii na burské oříšky. První výsledky experimentů na myších jsou slibné. 

Úkolem imunitního systému je identifikovat hrozby uvnitř lidského těla a bojovat s nimi. Ne vždy si ale vybere správný cíl. Někdy se imunitní systém zblázní a začne přehnaně reagovat na proteiny neškodných věcí, jako jsou oříšky, mléčné výrobky, latex, píchnutí žihadlem hmyzu nebo třeba některé léky. Kvůli tomu dochází k alergickým reakcím, které mohou v extrémních případech skončit i smrtí.

Podle vedoucí výzkumu Jessicy O'Konek je v současnosti jedinou legální možností pro Američany s alergiemi důsledné vyhýbání se alergenům, případně podání prostředků pro potlačení rozvinuté alergické reakce. Proto se O'Koneková a spol. snaží s pomocí imunoterapie změnit odpověď imunitního systému na alergen. Vyvíjejí terapeutické vakcíny proti alergiím na potraviny.

Vývoj vakcíny na alergie vlastně vyžaduje opačný přístup oproti vakcínám na onemocnění. U klasických vakcín je účelem vytrénovat imunitní systém tak, aby rozeznával útočníky a mobilizoval proti nim potřebnou obranu. Vakcíny proti alergiím oproti tomu učí imunitní systém ignorovat neškodné proteiny.

O'Koneková s kolegy vytvořili experimentální vakcínu proti alergii na buráky, která funguje tak, že nasměruje imunitní systém na jiný cíl, než je alergen. Vakcína se aplikuje v podobě velmi jemných kapiček nosního spreje. Je vyrobená z proteinů burských oříšků, které jsou smíchané s nanoemulzí složenou z vyčištěného sójového oleje, detergentů a vody.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Zdroj: Gate2Biotech