Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Novinky v oblasti NBT - VII. do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Novinky v oblasti NBT - VII.

Vydáno: 28.8.2018
Tisk článku
Autor: Biotrin
Informace organizace Biotrin ze dne 28. 8. 2018

Vědecký tým Severozápadní zemědělské univerzity v Číně použil techniku CRISPR-Cas9 na umlčení genů GmSnRK1.1 a GmSnRK1.2 u sóji. Studie ukázala, že vyřazení těchto genů snížilo citlivost kořenového systému na kyselinu abscisovou. Kyselina abscisová je inhibiční fytohormon, který zpomaluje růst rostliny a připravuje ji na období vegetačního klidu. Na druhou stranu však sledovaná sója byla méně odolná k zásaditému prostředí. Celou studii naleznete v Europe PMC.

Za pomoci techniky CRISPR-Cas9 postupně zjišťujeme význam jednotlivých genů také u jahod. Studie provedená na univerzitě v Malaze potvrdila, že např. gen FaTM6 hraje klíčovou roli u kvetení jahod a také, že technika CRISPR-Cas9 může být použita u oktoploidních druhů rostlin jako jsou právě jahody. Více se dočtete na University de Malaga website.


Foto: Shutterstock

Nedávný vývoj v oblasti editace genomu otevřel dveře novým postupům u reverzních genetických studií na rostlinách. Vědecký tým z Hankyong národní univerzity popsal cílenou mutagenezi za použití Agrobacteria  a techniky CRISPR-Cas9 v rajčatech. V porovnání s divokým typem rostliny se upravená rostlina projevovala necelistvým dozráváním ovoce a nižším obsahem ethylenu. Celý článek naleznete v
Korean Journal of Horticultural Science and Technology.

Nové techniky šlechtění mají pro Evropu silný potenciál, a proto je důležité, aby EU využila příležitosti, které genetická editace rostlin nabízí. Toto ve svém dopise předsedovi Evropské komise Jean-Claude Junckerovi zdůrazňuje „Evropská iniciativa za genetickou editaci rostlin“. Je to seskupení více jak 60ti organizací zahrnující soukromá i veřejná  vědecká centra, univerzity, akademie, technické instituty a komerční zemědělské organizace z různých evropských zemí. Iniciativa ve svém dopise navrhuje přijmout koherentní výklad definice GMO podle směrnice EU 2001/18 / ES, určit orgán EU, který by potvrdil vyloučení nebo výjimku ze směrnice EU 2001/18 / ES a zahájit diskusi se zeměmi, které vyvážejí a dovážejí zemědělské produkty, aby harmonizovaly právní postavení rostlin odvozených z editace genomu. Celé znění dopisu naleznete v anglickém jazyce zde.

 

Zdroj:
http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=16617, http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=16618, http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=16645, http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=16636, https://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_abscisov%C3%A1.

 

Zdroj článku: Biotrin