Bezpečnost potravin

Nutrivigilance – zdravotní potíže po konzumaci úhořovce mořského

Vydáno: 6. 9. 2017
Autor: SZÚ, CZVP

Informace SZÚ o prevenci potíží - správné tepelné úpravě úhořovce mořského.

Na začátku letošního roku jsme Vás informovali o gastrointestinálních potížích, které se mohou u vnímavých jedinců objevit po konzumaci máslové ryby (Modrohlav, Pamakrela temná, Pamakrela olejnatá), pokud si ji dopřejí ve větším množství. Na základě hlášení přijatého systémem Nutrivigilance v srpnu 2017, bychom tento článek věnovali rybám, jejichž krev obsahuje jedovatý toxin, který byl s největší pravděpodobností i příčinou zdravotních potíží konzumenta. S těmito rybami se může na talíři setkat každý, ale etiketa, ani prodejci ryb v supermarketech bohužel spotřebiteli nesdělují, jak se velmi jednoduše dá případným nežádoucím zdravotním účinkům předejít. Stačilo by přibalit malý letáček s informací a třeba i kuchařským receptem. Chcete-li se poučit, přečtěte si informaci níže.

Celá aktualita:

Intoxikace_uhor_morsky_JR.pdf Intoxikace_uhor_morsky_JR.pdf (459,92 KB, 05.09.2017)

S.Bischofová a J.Ruprich
Brno, 5.9.2017

Zdroj: SZÚ