Bezpečnost potravin

Ocenění Regionální potravina si převzalo sedm producentů z Pardubického kraje

Vydáno: 14. 9. 2020
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF

U příležitosti konání Dne Pardubického kraje se slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. V centru Pardubic si prestižní značku převzalo sedm výrobců z Pardubického kraje, jejichž výrobky navrhla na ocenění hodnotitelská komise jedenáctého ročníku soutěže Regionální potravina. 

Značku Regionální potravina Pardubického kraje 2020 získaly tyto výrobky:

 

Kategorie: 

Výrobek a výrobce: 

1. 

Masné výrobky tepelně opracované 

Koleno VEPŘOVÉ SOUS-VIDE ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s.r.o.

2.

 

Masné výrobky trvanlivé,
tepelně neopracované,
konzervy a polokonzervy 

Nevyhlášeno

3. 

Sýry včetně tvarohu

Bio sýrové nitě BIO&CEEPORT s.r.o.

4. 

Mléčné výrobky ostatní

BIO kravské kefírové mléko z Bělečka Ranč Bělečko Agro s.r.o.

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

TVAROHOVÝ MORAVSKÝ KOLÁČEK SE ŠVESTKOVÝMI POVIDLY  Jana Vondroušová, Bukovka

 

6. 

Cukrářské výrobky
včetně cukrovinek

ŠTRŮDL Jana Vondroušová, Bukovka

7. 

Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) 

BEDŘICHOVA JEDENÁCTKA pivo polotmavý nefiltrovaný ležák  VESELKA LITOMYŠL s.r.o.

8. 

Ovoce a zelenina v čerstvé
nebo zpracované formě

Rajče BIO
Ing. Jitka Píchová, Horní Ředice

9. 

Ostatní 

Selský sýr v oleji BYLINKOVÝ Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti

 

„Z výhry mám velkou radost, i když po pravdě jsem v to trochu doufala. Do soutěže jsem se hlásila i v předchozích letech, ale až letos jsem díky posunutí termínu mohla přihlásit i rajčata. Naše rajčata nám zákazníci chválí už dlouho a teď jejich kvalitu potvrdili i odborníci. Těší mě to zejména proto, že se ukazuje, že ekologické produkty bývají často chutnější, což je vedle absence pesticidů dalším bonusem. Ekologicky hospodařím od samého začátku a kromě důvodů zdravotních mě k tomu vedla i ohleduplnost vůči přírodě,“ říká oceněná pěstitelka Jitka Píchová.

Slavnostního předávání se účastnil ředitel regionálního odboru Hradec Králové Aleš Sobel za Státní zemědělský intervenční fond a náměstek ministra zemědělství Pavel Veselý.
 
Značku Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských  a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 407 produktů od 313 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF 

Zdroj: SZIF