Bezpečnost potravin

Paleolitická dieta

Vydáno: 19. 11. 2013
Autor: Zdroj: časopis Výživa a potraviny

Pozitivní a negativní faktory alternativního směru výživy, tzv. paleolitické diety.

V článku „Paleolitická dieta“ je diskutována vhodnost či nevhodnost tohoto alternativního směru výživy, zvážena pozitiva či negativa této formy, aby u osob takto se stravujících nedocházelo ke zdravotním rizikům, podmíněným narušením zdravé výživy.
Používání „paleolitické diety“ se stále rozšiřuje, protože je považována za stravu přirozenou, prakticky nepoužívající tzv. „éčka“, či řadu technologických postupů k úpravě jídla před konzumací. Paleolitická dieta je určitým návratem k formě výživy, která byla v době kamenné jedinou možnou.

Určitý pozitivem paleolitické diety je požadavek konzumovat stravu pokud možno přirozenou, minimálně opracovanou, a podpora konzumace většího množství zeleniny a ovoce.
Součástí paleolitické diety by měla být také výrazná pohybová aktivita a také občasné hladovění, protože paleolitický člověk neměl trvale zajištěný přísun jídla.

Negativním  faktorem paleolitické diety je například doporučování vysoké konzumace masa bez ohledu na obsah přítomného tuku.
Při malé pohybové aktivitě (ve srovnání s dobou „jeskynního muže“) je proto velmi pravděpodobné, že v současných podmínkách by nepravidelná konzumace jídla s vysokým obsahem lipidů v kombinaci s častými životními či stresovými situacemi vedla k výraznému zvýšení arteriosklerotických komplikací.
Řada pokrmů (zejména obsahujících maso) patří v současné době bez tepelné úpravy většinou k vysoce rizikovým, především z důvodů hygienických.
Je třeba si uvědomit, že i vybavení našeho gastrointestinálního traktu, včetně enzymů pankreatu, a střeva je velmi pravděpodobně poněkud jiné než v paleolitu a proto „tehdejší strava“ i pravidelně zajišťovaná, tj. bez období hladovění, by asi nebyla dobře akceptovatelná.

Více informací v článku: „Paleolitická dieta“, autor  Doc. MUDr. L. Kužela, DrSc., FNKV, Praha 10, Přírodovědecká fakulta UK v Praze

Výživa a potraviny 68, 2013, č. 4, s. 101-102

Související informace:
Paleolitická dieta očima odborníka