Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Pekárničku s plísní uvnitř jsem omyla, vydezinfikovala octem. Je to dostatečná dezinfekce? do kategorie

Aktuality > Aktuality

Pekárničku s plísní uvnitř jsem omyla, vydezinfikovala octem. Je to dostatečná dezinfekce?

Vydáno: 14.9.2018
Tisk článku
Autor: Společnost pro výživu
Společnost pro výživu radí spotřebitelům ve své internetové poradně.

Dobrý den, v pekárničce po upečení zůstal chleba, který zplesnivěl (manžel na něj zapomenul a já v pekárničce dlouho nepekla). Chléb byl velmi silně kontaminovaný, po otevření pekárničky plíseň vířila kolem. Pekárničku jsem omyla, vydezinfikovala octem, nechala uschnout na slunci a 1x nechala péct na prázdno. Je to dostatečná dezinfekce? Uvažuji jestli perkárničku nemám raději vyhodit. Za odpověď předem velmi děkuji.


K Vašemu dotazu sděluji následující:

Plísně jsou mikroskopické vláknité houby, z jejichž podhoubí (mycelia) vyrůstají rozmnožovací orgány a z nich se uvolňují výtrusy (spory). Tyto spory kontaminují povrchy a předměty. Ze spory vyklíčí vlákno, které se za příznivých podmínek rozrůstá dále ve vláknitý útvar, tzv. hyfu a následně dochází k dalšímu rozrůstání hyf a jejich úlomků.

Nárosty mycelia mají různou barvu podle druhu plísně (bílou, krémovou, žlutou, zelenou, modrou, šedou, černou). Plísním vyhovuje vlhko, k růstu nepotřebují světlo, na živiny jsou nenáročné. Optimální teplota pro růst je v závislosti na druhu (18 – 28°C), některé rostou při teplotě mínus 10°C nebo při 60°C. Plísně patří k alergenům, některé druhy produkují plísňové jedy přímo do potravin, některé způsobují onemocnění kůže či jiná závažná onemocnění.

V případě, že jsou předměty či prostory zaplísněny, je důležité vybrat k likvidaci plísní vhodný dezinfekční prostředek a vhodnou metodu. Přípravek se vybírá podle materiálu, na kterém se plísně vyskytují, podle nárůstu a podmínek prostředí. Fungicidní účinek zajišťují v přípravcích některé látky – aktivní chlór, aldehydy a jejich deriváty, alkoholy, kvartérní amoniové sloučeniny, organické kyseliny, peroxosloučeniny, sloučeniny jódu a kovů. K dezinfekci lze využít var, UV záření, parní dezinfekci (pod tlakem).

Na základě výše popsaného bych Vám určitě doporučovala provést ještě chemickou dezinfekci vhodným dezinfekčním přípravkem (dle návodu uvedeného výrobcem). Nicméně, vzhledem k jednotlivým konstrukčním detailům domácí pekárny (závity, šrouby, těsnění apod.) upozorňuji na možná rizika v hůře dostupných místech a na nutnost působení dezinfekčního prostředku v celé pekárně (nejenom v nádobě určené k pečení). Z tohoto důvodu bych radila obrátit se na výrobce či distributora pekárny a zkonzultovat celou záležitost i z pohledu vhodnosti dezinfekčního přípravku na použité materiály pekárny (může být použito více druhů materiálů – plast, teflon, kov).

Děkujeme za dotaz a přejeme příjemný den.
 
 MVDr. Anna Niklová, SZÚ

 

Zdroj: Společnost pro výživu