Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Polotovar pro výrobu kebabu na Teplicku obsahoval salmonely do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Polotovar pro výrobu kebabu na Teplicku obsahoval salmonely

Vydáno: 17.8.2018
Tisk článku
Autor: SVS
Informace SVS ze dne 17. 8. 2018

Státní veterinární správa nařídila na základě kontroly u zpracovatele v Dubí na Teplicku stažení více než tuny polotovaru pro přípravu kuřecího kebabu. Provozovateli byla zároveň až do odvolání rozhodnutím SVS pozastavena výroba.

Laboratorní vyšetření při kontrole odebraných vzorků prokázalo, že masný polotovar obsahoval bakterie salmonely. Při došetřování případu bylo zjištěno, že zpracovatel od polského dodavatele nakoupil kuřecí stehna, která dále zpracoval na výše uvedené masné polotovary. Polotovarem následně zásoboval řadu dalších subjektů – poskytovatelů rychlého občerstvení v různých regionech. V současné době probíhá stahování distribuovaného výrobku od odběratelů.  Zda byla zdrojem bakterií zpracovávaná surovina, či ke kontaminaci došlo  v provoze při výrobě kebabů, není v tuto chvíli známo.

SVS zpracovateli nařídila provedení důkladné sanitace všech výrobních zařízení a prostor, kde k výrobě kebabu docházelo. Po provedení sanitace proběhne v provozu kontrolní odběr vzorků z prostředí. Bude také vyrobena kontrolní šarže výrobku, která bude také laboratorně vyšetřena. Znovuobnovení výroby bude provozovateli umožněno až pokud budou všechny odebrané vzorky v pořádku. S provozovatelem bylo zahájeno správní řízení. V něm mu za porušení zákona o potravinách hrozí pokuta ve výši až 10 mil. Kč.

 

Zdroj: SVS