Bezpečnost potravin

Potravinářská inspekce zjistila čaj s nepovolenými látkami – atropinem a skopolaminem

Vydáno: 29. 12. 2016
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 29. 12. 2016.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nevyhovující čaj „Herbal tea (Loyd) – máta s brusinkou a bylinkami“ v distribuční síti společnosti AHOLD Czech Republic a.s.

Laboratorní analýza potvrdila přítomnost atropinu v množství 206,4 μg/kg a skopolaminu v množství 31,7 μg/kg. Atropin a skopolamin jsou tropanové alkaloidy se známými negativními účinky na lidské zdraví a nesmějí být v potravinách přítomny.

Potravina nesla označení data minimální trvanlivosti do 31. 7. 2017, šarže L07071535A, balení 40g, a jejím výrobcem byla polská společnost Mokate S.A., Katowicka 265a, Ustroň, Polsko.

Čaj není vhodný k lidské spotřebě a inspekce spotřebitelům doporučuje, aby se vyhnuli konzumaci uvedené šarže.

Kontrolované osobě bylo uloženo opatření k okamžitému stažení předmětné šarže ze všech svých provozoven a bude s ní zahájeno správní řízení o uložení sankce. 

Zpracoval: Mgr. Radoslav Pospíchal – referent mediální komunikace, tel.: 542 426 613

 
Zdroj: SZPI

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):