Česky
Informační centrum Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111

Uživatelský přístup

 
 

Vyhledávání

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 15
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Ústav zemědělské ekonomiky a informací
Ústav zemědělské ekonomiky a informací
Navštivte také: MU Brno za podpory MZe ČR
MU Brno za podpory MZe ČR
Navštivte také: Výtvarná soutěž pro děti &quotVíš, co jíš? Zdravě a s chutí"
Výtvarná soutěž pro děti "Víš, co jíš? Zdravě a s chutí"
Navštivte také: Výzva EFSA: Obnova vědeckých komisí a panelů
Výzva EFSA: Obnova vědeckých komisí a panelů

Přidat článek Pozor na hořké mandle a jádra meruněk do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Pozor na hořké mandle a jádra meruněk

Vydáno: 9.11.2006
Tisk článku
V Rakousku byla vydána vyhláška s požadavky na balení a označování hořkých mandlí za účelem zabránění otravám z jejich přímého konzumu.
Tradičně se do marcipánu a podobných výrobků přidávají jádra hořkých mandlí nebo meruněk kvůli aromatu, avšak kvůli kyselině kyanovodíkové je jejich množství limitováno předpisy o aromatech. V případě přídavku hořkých mandlí do pečiva (např. vánoční štóly) nehrozí nebezpečí, protože během pečení kyanovodík (HCN) vyprchá. V poslední době převažuje používání jader meruněk, při dodržování zásad však nehrozí nebezpečí. Nebezpečný je především příjem v syrovém stavu.
Obecně platí, že potraviny musí být zdravotně nezávadné, ale vzhledem k tomu, že nízké koncentrace některých látek lze připustit, jsou někdy stanoveny limity. Např. v ČR platí podle vyhlášky 447/2004, že marcipán a podobné cukrovinky mohou obsahovat nejvýše 50 mg HCN/kg, kompoty z neodpeckovaného ovoce 5 mg HCN/kg, ostatní potraviny a nápoje 1 mg HCN/kg, alkoholické nápoje 1 mg HCN/kg na každé objemové % alkoholu v nápoji (to odpovídá nejvýše 10 gramů na hektolitr alkoholu o 100 % objemových v případě lihovin z výlisků peckovin, podle nařízení 1014/90/EHS pro lihoviny).
Za účelem zvýšení bezpečnosti byla v Rakousku v souladu se zákonem o potravinách vydána vyhláška, podle které může být výrobek posuzován jako „nedostatečně bezpečný“ pokud nesplňuje následující požadavky:
-         použitá úprava balení musí zajistit, že výrobek nelze zaměnit s „obvyklými potravinami“ (např. s jádry k chroupání),
-         použití malého balení (doporučuje se max. 25 g), aby se vyloučila otrava v případě konzumace celého balení najednou,
-         varování před možným obsahem kyseliny kyanovodíkové a pokyn ohledně umístění z dosahu dětí,
-         údaj o účelu použití a o příslušném dávkování a upozornění, že produkt není určen k přímé konzumaci; údaj, že pro přímou konzumaci se nesmí překročit dávka 3 jader denně pro dospělého, pokud se vychází z obsahu kyseliny kyanovodíkové až 1000 mg/kg.
Ernährung, 30, 2006, č. 10, s. 422