Bezpečnost potravin

Pozor na přehřátí teflonových pánví

Vydáno: 15. 4. 2009
Autor: berankova1

Nové pánve GreenPen mají nepřilnavý keramický povrch, který je rezistentní až do 450 °C, na rozdíl od povrchu teflonového.

Když se v roce 1962 začaly vyrábět první teflonové pánve, staly se brzy hitem ve všech domácnostech.
Pro výrobu těchto pánví s nepřilnavým povrchem se stále používá nepřilnavá látka PTFE (polytetrafluoretylen). Touto látkou se ale začali zabývat vědci a začali upozorňovat na to, že při přehřátí pánve se začínají uvolňovat nebezpečné výpary. Nepřilnavé povrchy na bázi PTFE se začínají rozkládat při poměrně nízké teplotě (260 °C), které se běžně dosáhne po čtyřech minutách smažení. Od teploty 360 °C se začíná uvolňovat směs nebezpečných výparů (PFE, PFIB, HFP), které se usazují v plicích a jsou i potencionálními karcinogeny.
Nový druh pánví GreenPen má povrch z materiálu Thermolon, což je nepřilnavý keramický povrch. Neobsahuje žádné fluorované látky, při jeho výrobě se používá méně energie a navíc je téměř nemožné jej přehřát. Thermolon je vytvořený z keramického materiálu, který je rezistentní až do teploty 450 °C, je odolný proti poškrábání a je nepřilnavý. Na pánvi GreenPen je možné smažit a flambovat, aniž by se samotná pánev poškodila.

Související články:
Chemické látky používané k výrobě teflonu jsou pravděpodobně karcinogenní
Teflonové pánve jsou prý riziko

Food service 18, 2009, č.1-2, s.57
objednávka kopie článku