Bezpečnost potravin

Pražští hygienici kontrolovali rychlá občerstvení na koupalištích

Vydáno: 18. 8. 2017
Autor: HSHMP

Informace HSHMP ze dne 18. 8. 2017.

28. Tolik kontrol provedli aktuálně zaměstnanci Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) v oblasti kontroly občerstvení a restauračních zařízení provozovaných u pražských koupališť. Kontroly byly ze strany HSHMP provedeny ve Žlutých lázních, na plaveckém stadionu v Podolí, na koupalištích Petynka, Stírka, Klánovice, Březiněves a na přírodních koupalištích Hostivař, Šeberák, Džbán, Divoká Šárka a Radotín. Z větší části šlo o stánky, kde bylo nabízeno občerstvení připravené z polotovarů – jako například hranolky, smažený sýr, hamburgery, langoše, vařená kukuřice, klobásy a párky v rohlíku apod.. Některé z kontrolovaných zařízení však nabízely také minutky a hotové pokrmy. 

Pražští hygienici se zaměřili na dodržování hygienických podmínek při přípravě a prodeji pokrmů, dodržování osobní hygieny zaměstnanců a bezpečnost nabízených pokrmů. „Naše kontrolní činnost byla již tradičně zaměřena na celou řadu aspoektů. Kontrolovali jsme především provozní čistotu, podmínky pro osobní hygienu zaměstnanců, ale také dodací listy, data spotřeby potravin, skladovací podmínky, dodržování teplotního řetězce, zajištění dostatečného množství chladící a mrazící technologie či technologické postupy při přípravě,“ podrobně popisuje obsah kontrol Jan Jarolímek, ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy a dodává: „Nezapomněli jsme ani na povinnosti provozovatelů informovat zákazníky o výskytu alergenů v jednotlivých nabízených pokrmech.“

Foto 1: Koupaliště Petynka

Zdroj: HSHMP


Foto 2:
Koupaliště Klánovice


Zdroj: HSHMP

Ve většině případů byly kontroly bez závad. „Pouze ve třech stáncích s občerstvením a jedné restauraci byly shledány nedostatky týkající se provozní čistoty, nevhodného skladování, prošlých dat použitelnosti potravin a nefunkčního umyvadla na ruce,“ upozornil šéf pražských hygieniků. Za tyto přestupky budou provozovatelům stravovacích zařízení uděleny sankce.

Protože teplé počasí (i přes občasné teplotní výkyvy) nadále pokračuje, budou pokračovat kontroly pražských hygieniků ve stravovacích zařízeních v těchto lokalitách i během druhé poloviny srpna a měsíce září.

 

V Praze dne 18. 8. 2017

RNDr. Jan Jarolímek, Ph.D., MBA
ředitel

Zdroj: HSHMP