Bezpečnost potravin

Přednáška „Konzervanty v potravinách – výhody a nevýhody“

Vydáno: 22. 9. 2017
Autor: ÚZEI

Přednáška se koná v rámci potravinářských úterků dne 26. září 2017.

Česká potravinářská společnost a Ústav zemědělské ekonomiky a informací zvou na přednášku Doc. Ing. Heleny Čížkové, Ph.D., která se bude věnovat tématu:

 „Konzervanty v potravinách – výhody a nevýhody“.
Přednáška se uskuteční dne 26. září od 14:30 hodin v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. patře.

Bližší informace lze nalézt zde.


Abstrakt

Konzervační látky slouží k prodloužení trvanlivosti potravin a zajištění jejich bezpečnosti tím, že chrání proti pomnožení kazících i patogenních mikroorganismů (bakterií, kvasinek, plísní) a produkci toxinů.

Přednáška si klade za cíl seznámit posluchače s následujícími aspekty konzervace potravin přídavkem chemických látek:

– Základní principy účinku konzervačních látek proti růstu nežádoucích mikroorganismů

– Funkce v potravinách a podmínky aplikace jednotlivých konzervantů

– Představení nejčastěji používaných konzervantů (kyselina sorbová a kyselina benzoová a jejich soli, oxid siřičitý a siřičitany, dusitany a dusičnany)

– Možná rizika pro citlivé a nemocné osoby

– Přírodní konzervační látky a trendy v (chemické) konzervaci potravin

Zdroj: ÚZEI