Bezpečnost potravin

Přednosti a potenciální rizika z konzumace inulinu

Vydáno: 8. 11. 2010
Autor:

Inulin využívaný jako prebiotikum má řadu příznivých účinků, ale může způsobovat problémy u osob s intolerancí fruktózy a výjimečně i alergie.

Inulin je jedním z přírodních polysacharidů, který je nestravitelný, ale v tlustém střevě je využitelný příznivými střevními bakteriemi jako prebiotikum. Výskyt inulinu v některých surovinách v čerstvém stavu:

Zdroj

Jedlá část

Inulin (g/100 g)

Oligofruktóza (g/100 g)

Čekanka

Kořen

35,7 – 47,6

19,6 – 26,2

Česnek

Cibulová hlíza

9,0 – 16,0

3,6 – 6,4

Pór

Cibulová hlíza

3,0 – 10, 0

2,4 – 8,0

Cibule

Cibulová hlíza

1,1 – 7,5

1,1 – 7,5

Chřest

Listy

2,0 – 3,0

2,0 – 3,0

Pšenice

Zrno

1,0 – 4,0

1,0 – 4,0

 

Příznivý vliv inulinu

Všeobecně je znám příznivý vliv inulinu jako prebiotika na udržování střevní rovnováhy,  na snížení výskytu zánětů a infekčních onemocnění, jako preventivní prostředek proti rakovině tlustého střeva, prostředek pro zvýšení reabsorpce minerálních látek, pro snížení cholesterolu, pro podporu činnosti střeva, a jako látka využitelná pro diabetiky. Inulin také může pomáhat snižovat hmotnost tím, že nahrazuje stravitelné tuky a polysacharidy v potravinách.

Rizika z inulinu

Na druhé straně je třeba si uvědomovat určitá rizika příjmu inulinu, související především s intolerancí fruktózy (plynatost, křeče a bolesti v podbřišku, průjmy) a s výjimečnými případy alergie. Intolerance se vyskytuje u 30 – 40 % obyvatel, ale projevuje se obvykle až při příjmu nad 0,5 g/pokrm, a také v závislosti na střevní mikroflóře (např. Klebsiella). Kromě toho za určitých léčebných podmínek může docházet k růstu některých škodlivých druhů střevních bakterií, které mají dosud neprozkoumaný vliv na projevy autoimunitních onemocnění.

 

Polish J. Foods and Nutrition Sciences, 60, 2010, č. 3, s. 201-211

Objednávka kopie článku