Bezpečnost potravin

Při výročí 2 let projektu Potraviny na pranýři SZPI představuje Twitter a další nové služby pro spotřebitele

Vydáno: 7. 7. 2014
Autor: SZPI

Celkem 1635 závadných potravin již zveřejnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na portálu Potraviny na pranýři (PnP), který byl spuštěn před dvěma lety.

„Projekt SZPI a Ministerstva zemědělství dokázal významně zkvalitnit informování o potravinářském dozoru a výsledcích kontrolní činnosti. Internetové stránky Potraviny na pranýři jsou důležité hlavně proto, že se z nich spotřebitelé dozvědí detailní údaje o zjištěných pochybeních. U každé závadné potraviny je zveřejněn název, výrobce, místo prodeje, výrobní šarže a typ pochybení,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Spotřebitelé mohou informace získat komfortně prostřednictvím portálu potravinynapranyri.cz, mobilní aplikace a facebookového profilu. O oblibě a podpoře projektu svědčí nejen zájem veřejnosti – portál PnP dosud zaznamenal téměř 2 800 000 návštěvníků, mobilní aplikaci PnP si dosud stáhlo téměř 30 000 uživatelů a facebook PnP získal téměř 8 000 fanoušků – ale i dvojnásobný zisk Křišťálové lupy, ceny českého internetu v roce 2012 a 2013 a ceny Mobilní aplikace roku v roce 2014.
Dnes SZPI spouští nový komunikační kanál projektu PnP, profil na sociální síti Twitter s adresou @NaPranyri. „Po spuštění facebookového profilu Potraviny na pranýři v únoru 2014 považujeme zřízení účtu na Twitteru za další logický krok, kterým vycházíme vstříc zejména mladším spotřebitelům, jež upřednostňují méně formální typ komunikace na sociálních sítích,“ uvedl ústřední ředitel SZPI Martin Klanica na dnešní tiskové konferenci. Podle dat sociologického výzkumu představují lidé do 25 let významnou část tzv. rizikových spotřebitelů, kteří vědomě rezignují na jakost a částečně i bezpečnost potravin.
Portál i mobilní aplikace PnP se průběžně vyvíjí dle poznatků SZPI a přání spotřebitelů. Dnes inspekce zpřístupnila novou funkci mobilní aplikace, jejímž prostřednictvím si mohou zájemci na svých mobilních telefonech a tabletech zobrazit provozovny ve svém okolí, kde SZPI zjistila prodej závadných potravin a to v grafické podobě prostřednictvím interaktivní mapy. K dvouletému výročí existence PnP připravila inspekce nový design portálu PnP, který vychází z aktuálních trendů a zároveň upravuje uspořádání informací na stránce, aby bylo přehlednější a návštěvník snadno našel nejpodstatnější údaje.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva – tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633

Související dokumenty

pdf

[Přehled historie projektu Potraviny na pranýři.pdf]

Velikost souboru: 58,1 KB, formát: pdf

Zdroj: SZPI