Bezpečnost potravin

Přírodní med možným zdrojem otrav

Vydáno: 28. 10. 2004
Autor:

Vyšetřování otrav z potravin v přímořských oblastech Turecka ukázalo jako zdroj nákazy "přírodní", neopracovaný med, který obsahoval toxiny z rododendronů a azalek.

Výzkumníci turecké univerzity Abant Izzet Baysal v Duzce vyšetřovali 19 případů těžkých otrav z potravin v přímořských oblastech Turecka v roce 2002 a vysledovali jejich původ v konzumaci neopracovaného medu, obsahujícího toxiny z rostlin jako jsou rododendrony a azalky. Veřejnost byla varována před nákupem „přírodního“ medu přímo od včelařů, což je v současné době rozšiřující se trend. Velká Británie importuje více než 90 % veškerého medu, ale podle britského Úřadu pro bezpečnost potravin (FSA) nebyly v Británii hlášeny žádné případy otravy z potravin, a kromě toho se z Turecka dováží med pouze v minimálním množství. Společnost pro med zdůrazňuje, že veškerý dovážený med je přísně kontrolován a za účelem odstranění nečistot prochází tepelným procesem.  Více informací na adrese 

http://www.foodsafetytoday.com