Bezpečnost potravin

Producenti z Ústecka si na Zahradě Čech v Litoměřicích převzali ocenění Regionální potravina

Vydáno: 17. 9. 2020
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF

Začátek letošní výstavy Zahrady Čech na Litoměřicku oživilo předávání cen Regionální potravina. Prestižní soutěže se v rámci 11. ročníku účastnily v  Ústeckém kraji bezmála dvě stovky produktů.  

Značku Regionální potravina letos získaly tyto výrobky: 

 

Kategorie:

Výrobek a výrobce:

 1.

Masné výrobky tepelně opracované

SVĚTLÁ LAHŮDKOVÁ TLAČENKA

Vojtěch Strauss, Most

 2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

KRŮTÍ MASO VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ

Petr Mančík, Most

 3.

Sýry včetně tvarohu

PŘÍRODNÍ SÝR S ČESNEKEM

Martin Honza, Růžová

 4.

Mléčné výrobky ostatní

ŽERVÉ

Barbora Marešová, Břvany

 5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Makovec bez mouky

Jaroslava Michalcová, Roudnice n. Labem

 6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Špaldový medovník „MEĎÁK“

Dubský perník s.r.o.

 7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

MONOPOL KARLÍK

Pivovar Monopol s.r.o.

 8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Švestky s portským vínem

David Netolický, Jirkov

 9.

Ostatní

Srnčí tokáň 66% masa

Hynek Jirman, Dolní Poustevna

David Netolický se do soutěže zapojil už poněkolikáté, a o to víc se z ocenění radoval: „Vítězství je pro mě velkým překvapením, bylo to potřetí, kdy jsem se do Regionální potraviny přihlásil a poprvé, kdy se mi podařilo zvítězit. Švestky s portským vínem byly jedním z mých prvních produktů, když jsem před třemi lety začínal se svou malou výrobnou pochutin. Snažím se vyrábět výrobky, které jsou zajímavé a originální a zde se povedlo skvěle zkombinovat výborné regionální ovoce s portským vínem.“

Za Státní zemědělský intervenční fond předával ocenění ředitel Regionálního odboru Ústí nad Labem Karel Sekáč, oceněným gratuloval i náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč.

Ocenění Regionální potravina můžou získat jen malí a střední výrobci zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců, kteří zvítězí v krajských soutěžích. Oceněný výrobek se může označovat logem Regionální potravina, a to po dobu čtyř let. Značka je mimo jiné praktickým vodítkem pro spotřebitele – zaručuje, že oceněné potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin.

Soutěž Regionální potravina podporuje domácí producenty lokálních potravin. Značku administruje Státní zemědělský intervenční fond.

Zdroj: SZIF