Bezpečnost potravin

Prokázán rakovinotvorný účinek aspartamu

Vydáno: 27. 11. 2005
Autor:

Nová studie provedená v Itálii došla k závěru, že sladidlo aspartam způsobuje rakovinu u krys a to v dávkách, které jsou v současné době schváleny pro příjem tohoto sladidla u lidí.

Na program 15. zasedání poradního fóra EFSA konaného 25. listopadu 2005 v Londýně  byla zařazena diskuse ke studii, která byla otištěna v recenzovaném časopise EHP (Environmental Health Perspectives) týkající se karcinogenních  účinků aspartamu. Jde o první experimentální demonstraci multipotenciálních karcinogenních účinků aspartamu podávaného ve stravě krysám.

Výsledky mega-experimentu prováděného v Itálii (Cesare Maltoni Cancer Research Center, European Ramazzini Foundation of Oncology and Environmental Sciences, Bologna, Italy) naznačují, že aspartam je karcinogenní činidlo dokonce v denní dávce 20 mg/kg tělesné hmotnosti, což je mnohem méně než současný akceptovatelný denní příjem (ADI), který je pro člověka stanoven na 50 mg/kg v USA a 40 mg/kg v Evropě.

Na základě těchto výsledků se dochází ve studii k závěru, že je nutné přistoupit k okamžitému novému prověřování akceptovatelných limitů pro aspartam.

 

Aspartam je druhé nejpoužívanější umělé sladidlo na světě. Nachází se ve více než 6 000 výrobcích (např. sycené nealkoholické nápoje, nápoje v prášku, horká čokoláda, žvýkačka, cukrovinky, dezerty, jogurt, stolní sladidla, farmaceutické preparáty jako vitaminy, pastilky proti kašli). Aspartam konzumuje více než 200 milionů lidí na celém světě.

Uvedené sladidlo se používá již více než 30 let. První souhlas k použití byl vydán v USA Úřadem pro potraviny a léky (FDA) v roce 1974. Studie karcinogenity aspartamu prováděné výrobci tohoto sladidla byly negativní.

 

V příloze 1 je uvedena podrobná informace ze studie aspartamu publikovaná v časopise EHP. V příloze 2 je uvedena zpráva pro tisk ze dne 17. listopadu 2005.

Příloha 1: Demonstrace karcinogenních účinků aspartamu – studie [pdf ; 920123 bytů]
Příloha 2: Prokázán karcinogenní potenciál aspartamu – tisková zpráva [pdf ; 17546 bytů]