Česky
Informační centrum Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111

Uživatelský přístup

 
 

Vyhledávání

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 13
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Ústav zemědělské ekonomiky a informací
Ústav zemědělské ekonomiky a informací
Navštivte také: Výzva EFSA: Obnova vědeckých komisí a panelů
Výzva EFSA: Obnova vědeckých komisí a panelů

Přidat článek Riziko šíření roztočů v sušeném ovoci do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality bezpečnost potravin v ČR > Aktuality bezpečnost potravin v ČR
Aktuality > Aktuality

Riziko šíření roztočů v sušeném ovoci

Vydáno: 25.10.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Testování sušeného ovoce ze Středomoří ukázalo, že 13 % vzorků odebraných ze supermarketů v ČR je v různé míře zamořeno roztočem Carpoglpyhus lactis L. Roztoči se rychle množí a jsou schopni pronikat nejrůznějšími obalovými materiály.
Výzkum prováděný ve VÚRV (Praha, Ruzyně) ukazuje na vznikající riziko výskytu roztočů v sušeném ovoci. V poslední době je zjišťováno silné a časté zamoření sušeného ovoce dováženého ze Středomoří roztočem Carpoglpyhus lactis L (mlékohub obecný). Ze 180 vzorků odebraných v supermarketech v ČR bylo 13 % kontaminováno až 660 roztoči/g sušených meruněk, fíků, švestek a rozinek. Pro získání představy o riziku, byla laboratorně zjišťována rychlost jejich pomnožování. Z počáteční kontaminace 10 roztočů/g bylo při teplotě 25 ˚C a relativní vlhkosti 85 % dosaženo počtu 1000/g u fíků za 42 dní, u ananasu za 49 dní, u meruněk, datlí a švestek za 63 dní. Bylo zjištěno, že roztoči jsou schopni proniknout jakýmkoli z testovaných obalových materiálů, včetně polypropylenu a hliníkové fólie. Mohou tedy během skladování, distribuce a prodeje pronikat z obalu do obalu.
Nebezpečnost roztočů spočívá v jejich alergenním potenciálu a v tom, že přenášejí plísně produkující mykotoxiny.

Food Additives and Contaminants, 28, 2011, č. 9, s. 1129-1135

Související informace:
idnes: Obchody stahují z oběhu...
Agroweb: Erban, Erbanová: Skladištní roztoči pod drobnohledem