Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Selen – nezbytná složka výživy člověka do kategorie

Aktuality > Aktuality

Selen – nezbytná složka výživy člověka

Vydáno: 25.10.2018
Tisk článku
Autor: Společnost pro výživu
Přehledová práce o selenu jako nezbytné složce výživy člověka byla publikována v časopise Výživa a potraviny.

Společnost pro výživu publikovala v časopise Výživa a potraviny 5/2018 přehledovou práci "Selen - nezbytná složka výživy člověka".

Abstrakt
Dostatečná aktivita selenoproteinů, enzymů se selenem v aktivním centru, je nezbytná pro lidské zdraví včetně mužské fertility a prevenci mnoha nemocí. Selenoproteiny hrají klíčovou roli v biochemických a fyziologických dějích v buňkách i v celém organismu. Množství selenu v potravním řetězci se odvíjí od jeho koncentrace v půdě. Na světě jsou rozsáhlé oblasti s nízkým obsahem selenu v půdě a jejich populace, či alespoň některé její skupiny, vykazují vyšší riziko různých onemocnění na základě nižších aktivit některých selenoenzymů. V České republice je bohužel v půdě nedostatek selenu. Její populace proto může trpět zhoršeným zdravotním stavem na základě nízkého příjmu (15–45 ug Se/den) a stavu selenu (45–75 ug Se/l séra). Ke zvýšení příjmu selenu lze doporučit vyšší spotřebu mořských ryb a rostlinných selenoakumulátorů.

Autor: RNDr. Jan B. V. Kvíčala, CSc.
Endokrinologický ústav, Praha  

Celý článek (PDF)

 

Zdroj: Společnost pro výživu


Foto: Shutterstock