Bezpečnost potravin

Sója může pomoci proti recidivě rakoviny prsu

Vydáno: 8. 3. 2010
Autor:

Konzumace sóji může mít pozitivní účinky pro ženy, které prodělaly rakovinu prsu.

Podle nového výzkumu může konzumace sójových bílkovin nebo sójových izoflavonoidů pomoci redukovat riziko smrti a recidivy ženám, které prodělaly rakovinu prsu (Publikováno v prosinci (9.12.) 2009 v „Journal of the American Association“.).
Tento objev je v rozporu s myšlenkou, že příjem sóji může zvýšit riziko rakoviny prsu nebo zhoršení stavu již diagnostikované nemoci, protože sója je známá jako fytoestrogen, který může působit v těle jako slabá forma estrogenu.
Autoři studie, vedení Xiao Ou Shu – profesorem medicíny  a epidemiologem rakoviny, ve Středisku medicíny Univerzity v Nashville (Tennesse, USA) objevili, že konzumace sóji redukovala množství přirozeně působícího estrogenu a působila podobným způsobem jako tamoxifen – lék, který pomáhá proti rakovině blokováním působení estrogenu v těle.
V této studii bylo zjištěno, že konzumace sóji zlepšuje další život pacientů bez ohledu na používání tamoxifenu. Naproti tomu užívání tamoxifenu zlepšilo další život pouze ženám, které málo nebo mírně konzumovaly sóju.
Tamoxifen nebyl spojen s dalším zlepšením života žen, které konzumovaly sóju nejvíce. A co je důležitější, ženy, které konzumovaly sóju nejvíce a nebraly tamoxifen, měly nižší riziko úmrtnosti a nižší poměr recidivy rakoviny než ženy, které měly nejmenší příjem sóji a užívaly tamoxifen. To naznačuje, že konzumace sóji a užívání tamoxifenu má možná srovnatelný účinek na rakovinu prsu.
Spojení konzumace sóji s úmrtností a recidivou rakoviny se zdá být lineární až do příjmu 11 g sójové bílkoviny denně, při vyšším příjmu sóji již žádné zlepšení mortality a recidivy rakoviny nebylo pozorováno. Z výsledků studie vyplývá, že  mírná konzumace sóji je bezpečná a potenciálně prospěšná pro ženy s rakovinou prsu.
Vědci upozornili, že bude potřeba více studií, které by zopakovaly tento objev a zjistily, zda prospěšnost konzumace sóji při prognóze rakoviny prsu je výsledkem působení izoflavonoidů nebo jiných složek sóji nebo je to výsledek kombinace účinků mnoha složek sóji.

Milling & Baking News 88, 2009, č. 21, s. 12
Objednávka kopie článku