Česky
Informační centrum Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11705, tel.: 221 811 111

Uživatelský přístup

 
 

Vyhledávání

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 14
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Ústav zemědělské ekonomiky a informací
Ústav zemědělské ekonomiky a informací
Navštivte také: MU Brno za podpory MZe ČR
MU Brno za podpory MZe ČR
Navštivte také: Výtvarná soutěž pro děti &quotVíš, co jíš? Zdravě a s chutí"
Výtvarná soutěž pro děti "Víš, co jíš? Zdravě a s chutí"

Přidat článek Stažení výrobků Grande Rooibos Tee do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Stažení výrobků Grande Rooibos Tee

Vydáno: 19.7.2012
Tisk článku
Autor: Kaufland
Tiskové sdělení společnosti Kaufland ze dne 18. července 2012
 

Společnost Kaufland se dobrovolně rozhodla z důvodu předběžné opatrnosti stáhnout z prodeje tyto výrobky:

Grande Rooibos Tee,
40g, 20x2 g
EAN: 5900888011042
datum minimální trvanlivosti/šarže:
05. 2014 / L009K

Grande Rooibos Tee Orange,
40g, 20x2 g
EAN: 5900888011066
datum minimální trvanlivosti/šarže:
05. 2013 / L009K

Důvodem ke stažení z prodeje je skutečnost, že při laboratorní kontrole byla prokázána salmonella. Při správné přípravě čaje nehrozí žádné ohrožení zdraví zákazníků. Návod na přípravu lze najít na obalu (sáček čaje se zalije vařící vodou a nechá 5-8 minut vyluhovat).

Společnost Kaufland stáhla z prodeje nejen závadné šarže uvedených dvou výrobků, ale oba čaje bez rozdílu šarží. V současné době tedy nemohou zákazníci žádný z čajů koupit. Zákazníci mohou již zakoupené zboží vrátit v jakékoli prodejně Kaufland i bez předložení pokladního dokladu, samozřejmě jim budou vráceny peníze. Zákazníci se mohou dotazovat na bezplatné telefonní lince: 800 165 894.

18. července 2012

Zdroj: Kaufland


Co je to salmonella?

Původcem onemocnění z potravin - salmonelózy jsou bakterie rodu Salmonella. Salmonelózy vznikají nejčastěji po požití vajec a výrobků z vajec, mléka a mléčných výrobků, drůbežího masa a masných výrobků. Byla však zjištěna onemocnění vzniklá po konzumaci cukrářských výrobků plněných krémem, pudinků, čokolády, zmrzlin, ovocných a zeleninových výrobků. Jsou v syrovém mase, drůbeži a vejcích, v syrové zelenině, nepasterovaných mléčných výrobcích, mohou se však nacházet i v jiných druzích potravin. Jedním ze zdrojů infekce je i voda.

Inkubační doba je při salmonelóze 6 až 24 hodin. Onemocnění začíná postupně celkovou nevolností, bolestmi hlavy a bolestí břicha. Následuje zvracení a později i průjem. Bolesti břicha se zvětšují a nabývají kolikový charakter. Onemocnění je provázeno horečkou, někdy zimnicí. Příznaky obvykle odeznívají po týdnu, u těžších případů mohou přetrvávat až dva týdny. Těžký průběh onemocnění může být u malých dětí, starých lidí a oslabených jedinců. Ještě tři týdny po odeznění příznaků jsou salmonely vylučovány stolicí a močí. Člověk, který překonal infekci, se může stát bacilonosičem.
U salmonelóz se mohou vyskytnout komplikace, např. zánět kloubů, zánět srdečního svalu, postižení nervového systému.
Salmonely dobře snášejí chlad a při ledničkových teplotách nebo pod bodem mrazu vydrží živé i několik měsíců. Jsou citlivé na teplo. Teploty nad 60 oC je spolehlivě ničí, prevencí je tedy důkladné tepelné zpracování syrových potravin.(old)

Zdroj: Slovník A-Z