Bezpečnost potravin

Stažení výrobků Grande Rooibos Tee

Vydáno: 19. 7. 2012
Autor: Kaufland

Tiskové sdělení společnosti Kaufland ze dne 18. července 2012

 

Společnost Kaufland se dobrovolně rozhodla z důvodu předběžné opatrnosti stáhnout z prodeje tyto výrobky:

Grande Rooibos Tee,
40g, 20×2 g
EAN: 5900888011042
datum minimální trvanlivosti/šarže:
05. 2014 / L009K

Grande Rooibos Tee Orange,
40g, 20×2 g
EAN: 5900888011066
datum minimální trvanlivosti/šarže:
05. 2013 / L009K

Důvodem ke stažení z prodeje je skutečnost, že při laboratorní kontrole byla prokázána salmonella. Při správné přípravě čaje nehrozí žádné ohrožení zdraví zákazníků. Návod na přípravu lze najít na obalu (sáček čaje se zalije vařící vodou a nechá 5-8 minut vyluhovat).

Společnost Kaufland stáhla z prodeje nejen závadné šarže uvedených dvou výrobků, ale oba čaje bez rozdílu šarží. V současné době tedy nemohou zákazníci žádný z čajů koupit. Zákazníci mohou již zakoupené zboží vrátit v jakékoli prodejně Kaufland i bez předložení pokladního dokladu, samozřejmě jim budou vráceny peníze. Zákazníci se mohou dotazovat na bezplatné telefonní lince: 800 165 894.

18. července 2012

Zdroj: Kaufland


Co je to salmonella?

Původcem onemocnění z potravin – salmonelózy jsou bakterie rodu Salmonella. Salmonelózy vznikají nejčastěji po požití vajec a výrobků z vajec, mléka a mléčných výrobků, drůbežího masa a masných výrobků. Byla však zjištěna onemocnění vzniklá po konzumaci cukrářských výrobků plněných krémem, pudinků, čokolády, zmrzlin, ovocných a zeleninových výrobků. Jsou v syrovém mase, drůbeži a vejcích, v syrové zelenině, nepasterovaných mléčných výrobcích, mohou se však nacházet i v jiných druzích potravin. Jedním ze zdrojů infekce je i voda.

Inkubační doba je při salmonelóze 6 až 24 hodin. Onemocnění začíná postupně celkovou nevolností, bolestmi hlavy a bolestí břicha. Následuje zvracení a později i průjem. Bolesti břicha se zvětšují a nabývají kolikový charakter. Onemocnění je provázeno horečkou, někdy zimnicí. Příznaky obvykle odeznívají po týdnu, u těžších případů mohou přetrvávat až dva týdny. Těžký průběh onemocnění může být u malých dětí, starých lidí a oslabených jedinců. Ještě tři týdny po odeznění příznaků jsou salmonely vylučovány stolicí a močí. Člověk, který překonal infekci, se může stát bacilonosičem.
U salmonelóz se mohou vyskytnout komplikace, např. zánět kloubů, zánět srdečního svalu, postižení nervového systému.
Salmonely dobře snášejí chlad a při ledničkových teplotách nebo pod bodem mrazu vydrží živé i několik měsíců. Jsou citlivé na teplo. Teploty nad 60 oC je spolehlivě ničí, prevencí je tedy důkladné tepelné zpracování syrových potravin.(old)

Zdroj: Slovník A-Z